05-03-2012, 21:50
Energia naszego ciała
Energia i Dieta: Jak ciało zamienia Żywność w paliwo
Nasza energia pochodzi z żywności, którą jemy i płynów które pijemy. Trzy główne składniki użyte do energii to węglowodany, białka i tłuszcze, węglowodany są najważniejszym źródłem. Białka i tłuszcze mogą być również zamienione na energię gdy węglowodany zostaną wyczerpane. Składniki odżywcze są podzielone na mniejsze części, a następnie wykorzystywane jako energia, aby podsycić nasze ciało. Proces ten znany jest nam wszystkim jako metabolizm.
Węglowodany występują w dwóch wersjach: proste i złożone, i oba są konwertowane do cukru (glukozy). Ciało łamie cukry w ??krwi, a krwinki używają glukozy w celu zapewnienia energii
Energia i Dieta: Najlepsze Produkty dla Zrównoważonej Energii
Złożone węglowodany, takie jak bogate w błonnik zbóż, pełnoziarniste pieczywo i makarony, fasole suszone i warzyw bogatych w skrobię są najlepszym rodzajem żywności dla długotrwałeJ energii, ponieważ są one trawione w sposób powolny czyli ze zgodną szybkością. Złożone węglowodany zawierają błonnik, który zajmuje więcej czasu, aby przetrawić go w organizmie, ponieważ wchłania się powoli.
Również ważne w zdrowej, diecie jest wytwarzanie energii z białka (najlepiej z kurczaka, indyka, polędwicy wieprzowej, ryb), rośliny strączkowe (soczewica, fasola), oraz umiarkowane ilości zdrowych tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych (awokado, nasiona, orzechy oraz niektóre oleje).
Energia i Dieta: Czego unikać
Proste węglowodany, z drugiej strony, powinny być ograniczone. Począwszy od cukierków i ciastek słodkich napojów i do soków, proste węglowodany są rozkładane i szybko wchłaniane przez organizm. Zapewniają one wstępny przypływ energii 30 do 60 minut, ale są trawione bardzo szybko.
Energia i Dieta: Jak ciało zamienia Żywność w paliwo
Nasza energia pochodzi z żywności, którą jemy i płynów które pijemy. Trzy główne składniki użyte do energii to węglowodany, białka i tłuszcze, węglowodany są najważniejszym źródłem. Białka i tłuszcze mogą być również zamienione na energię gdy węglowodany zostaną wyczerpane. Składniki odżywcze są podzielone na mniejsze części, a następnie wykorzystywane jako energia, aby podsycić nasze ciało. Proces ten znany jest nam wszystkim jako metabolizm.
Węglowodany występują w dwóch wersjach: proste i złożone, i oba są konwertowane do cukru (glukozy). Ciało łamie cukry w ??krwi, a krwinki używają glukozy w celu zapewnienia energii
Energia i Dieta: Najlepsze Produkty dla Zrównoważonej Energii
Złożone węglowodany, takie jak bogate w błonnik zbóż, pełnoziarniste pieczywo i makarony, fasole suszone i warzyw bogatych w skrobię są najlepszym rodzajem żywności dla długotrwałeJ energii, ponieważ są one trawione w sposób powolny czyli ze zgodną szybkością. Złożone węglowodany zawierają błonnik, który zajmuje więcej czasu, aby przetrawić go w organizmie, ponieważ wchłania się powoli.
Również ważne w zdrowej, diecie jest wytwarzanie energii z białka (najlepiej z kurczaka, indyka, polędwicy wieprzowej, ryb), rośliny strączkowe (soczewica, fasola), oraz umiarkowane ilości zdrowych tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych (awokado, nasiona, orzechy oraz niektóre oleje).
Energia i Dieta: Czego unikać
Proste węglowodany, z drugiej strony, powinny być ograniczone. Począwszy od cukierków i ciastek słodkich napojów i do soków, proste węglowodany są rozkładane i szybko wchłaniane przez organizm. Zapewniają one wstępny przypływ energii 30 do 60 minut, ale są trawione bardzo szybko.