Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne

Pełna wersja: Energia naszego ciała
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Energia naszego ciała

Energia i Dieta: Jak ciało zamienia Żywność w paliwo

Nasza energia pochodzi z żywności, którą jemy i płynów które pijemy. Trzy główne składniki użyte do energii to węglowodany, białka i tłuszcze, węglowodany są najważniejszym źródłem. Białka i tłuszcze mogą być również zamienione na energię gdy węglowodany zostaną wyczerpane. Składniki odżywcze są podzielone na mniejsze części, a następnie wykorzystywane jako energia, aby podsycić nasze ciało. Proces ten znany jest nam wszystkim jako metabolizm.

Węglowodany występują w dwóch wersjach: proste i złożone, i oba są konwertowane do cukru (glukozy). Ciało łamie cukry w ??krwi, a krwinki używają glukozy w celu zapewnienia energii


Energia i Dieta: Najlepsze Produkty dla Zrównoważonej Energii

Złożone węglowodany, takie jak bogate w błonnik zbóż, pełnoziarniste pieczywo i makarony, fasole suszone i warzyw bogatych w skrobię są najlepszym rodzajem żywności dla długotrwałeJ energii, ponieważ są one trawione w sposób powolny czyli ze zgodną szybkością. Złożone węglowodany zawierają błonnik, który zajmuje więcej czasu, aby przetrawić go w organizmie, ponieważ wchłania się powoli.

Również ważne w zdrowej, diecie jest wytwarzanie energii z białka (najlepiej z kurczaka, indyka, polędwicy wieprzowej, ryb), rośliny strączkowe (soczewica, fasola), oraz umiarkowane ilości zdrowych tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych (awokado, nasiona, orzechy oraz niektóre oleje).


Energia i Dieta: Czego unikać

Proste węglowodany, z drugiej strony, powinny być ograniczone. Począwszy od cukierków i ciastek słodkich napojów i do soków, proste węglowodany są rozkładane i szybko wchłaniane przez organizm. Zapewniają one wstępny przypływ energii 30 do 60 minut, ale są trawione bardzo szybko.
Bardzo dobry art. Uśmiech
Przyda się dla osób początkujących na naszym forum.
Przekierowanie