05-03-2012, 21:56
Owoc kochany przez wszystkich...
Banan jest podstawowym owocem z Indii. Zaletą bananów jest to, że są nie tylko smaczne, ale również tanie i dostępne przez cały rok w przeciwieństwie do innych owoców.
Banan jest owocem, który jest nadal bardzo swobodnie spożywany patrząc na smak i uczucie pełności w przeciwieństwie do innych owoców, które są spożywane ze względu na ich korzyści zdrowotne.
Czternaście zdrowotnych korzyści ze spożywania bananów:
[1] Są dobrym źródłem potasu i magnezu, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
[2] Wysoka zawartość potasu sprzyja zdrowiu kości.
[3] Banan pomoże przeciwdziałać utracie wapnia spowodowanym ze względu na wzrost jonów potasu w surowicy w moczu.
[4] Banany mają wpływ na ochronę przed wrzodami żołądka. Zawierają związek zwany inhibitor proteazy, która chroni żołądek przed nieprzyjaznymi bakteriami, które powodują skurcze żołądka lub zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
[5] Banany są znane również ze stymulowania proliferacji co zwiększa grubość błony śluzowej żołądka i stanowi barierę przed kwasami żołądkowymi.
[6] Warunki takie jak biegunka mogą łatwo odwodnić organizm dzięki czemu pozbawiają elektrolity. Zużycie banana pomaga przywrócić utracony potas i pomaga utrzymać pracę serca.
[7] Banany są bogate w pektyny rozpuszczalnego błonnika, dzięki czemu pomaga utrzymać siłę zdrowia, trawienie i łagodzi zaparcia.
[8] Są one bogatym źródłem fruktooligosacharydy, które działają jako prebiotyk i stymulowują wzrost pożytecznych bakterii w jelitach. Chronią nas przed szkodliwymi bakteriami, które powodują zaburzenia gastryczne.
[9] Fruktooligosacharydy również produkują enzymy trawienne, które poprawiają zdolność do wchłaniania substancji odżywczych.
[10] Banany zawierają krótkie łańcuchy kwasów tłuszczowych, które są zasadniczo wymagane przez komórki wyściełające ścianki przewodu pokarmowego, aby zachować zdrowie. To dodatkowo zwiększa wchłanianie składników.
[11] Są dobrym źródłem karotenoidów, które są antyoksydantami i mają działanie ochronne przed przewlekłymi chorobami. Mają także wysoką zawartość związków fenolowych przeciwutleniaczy.
[12] Ma związek zwany jako tryptofanu, który poprawia nastrój.
[13] Jest to jeden z idealnych żywności do spożycia bezpośrednio po forsownym treningu. Proste cukry obecne w nich szybko dostarczają energię i normalizują poziom cukru we krwi.
[14] Banany mogą być spożywane w całości, jako część sałatki, zdrowego napoju. Jest to owoc stworzony przez Boga dla wszystkich, każdego i dla każdej grupy wiekowej.
Źródło:
Wiedza własna + http://www.essortment.com/health-benefit...48429.html
Banan jest podstawowym owocem z Indii. Zaletą bananów jest to, że są nie tylko smaczne, ale również tanie i dostępne przez cały rok w przeciwieństwie do innych owoców.
Banan jest owocem, który jest nadal bardzo swobodnie spożywany patrząc na smak i uczucie pełności w przeciwieństwie do innych owoców, które są spożywane ze względu na ich korzyści zdrowotne.
Czternaście zdrowotnych korzyści ze spożywania bananów:
[1] Są dobrym źródłem potasu i magnezu, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
[2] Wysoka zawartość potasu sprzyja zdrowiu kości.
[3] Banan pomoże przeciwdziałać utracie wapnia spowodowanym ze względu na wzrost jonów potasu w surowicy w moczu.
[4] Banany mają wpływ na ochronę przed wrzodami żołądka. Zawierają związek zwany inhibitor proteazy, która chroni żołądek przed nieprzyjaznymi bakteriami, które powodują skurcze żołądka lub zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
[5] Banany są znane również ze stymulowania proliferacji co zwiększa grubość błony śluzowej żołądka i stanowi barierę przed kwasami żołądkowymi.
[6] Warunki takie jak biegunka mogą łatwo odwodnić organizm dzięki czemu pozbawiają elektrolity. Zużycie banana pomaga przywrócić utracony potas i pomaga utrzymać pracę serca.
[7] Banany są bogate w pektyny rozpuszczalnego błonnika, dzięki czemu pomaga utrzymać siłę zdrowia, trawienie i łagodzi zaparcia.
[8] Są one bogatym źródłem fruktooligosacharydy, które działają jako prebiotyk i stymulowują wzrost pożytecznych bakterii w jelitach. Chronią nas przed szkodliwymi bakteriami, które powodują zaburzenia gastryczne.
[9] Fruktooligosacharydy również produkują enzymy trawienne, które poprawiają zdolność do wchłaniania substancji odżywczych.
[10] Banany zawierają krótkie łańcuchy kwasów tłuszczowych, które są zasadniczo wymagane przez komórki wyściełające ścianki przewodu pokarmowego, aby zachować zdrowie. To dodatkowo zwiększa wchłanianie składników.
[11] Są dobrym źródłem karotenoidów, które są antyoksydantami i mają działanie ochronne przed przewlekłymi chorobami. Mają także wysoką zawartość związków fenolowych przeciwutleniaczy.
[12] Ma związek zwany jako tryptofanu, który poprawia nastrój.
[13] Jest to jeden z idealnych żywności do spożycia bezpośrednio po forsownym treningu. Proste cukry obecne w nich szybko dostarczają energię i normalizują poziom cukru we krwi.
[14] Banany mogą być spożywane w całości, jako część sałatki, zdrowego napoju. Jest to owoc stworzony przez Boga dla wszystkich, każdego i dla każdej grupy wiekowej.
Źródło:
Wiedza własna + http://www.essortment.com/health-benefit...48429.html