Zapobiega powstawaniu siniakow i pękaniu naczynek krwionośnych, umożliwia krzepnięcie krwi. Przyspiesza gojenie ran itp
to i ja spróbuję z pytaniem
Która z ryb jest najbogatsza w kawasy omega-3?
a. łosoś
b. pstrąg
c. sardynka
Kwestia sporna, ale pewnie chodzi Ci o sardynki.
Na przyszłość, pytanie zadaje ten kto odpowiedział poprawnie na ostatnie pytanie. Także moje pytanie przekazuje mmunio3.
o to przepraszam, cofam pytanie czekam na mmunio3
sporna jak sporna zadając pytanie miałem na myśli rybę żyjącą w optymalnych warunkach i świeżą, według mojej wiedzy na ten temat (niekoniecznie kompletnej
)wiadomo, że wiązania nienasycone w kwasach omega-3 są bardzo wrażliwe na utlenianie oraz szybko się rozpadają przy niesprzyjających czynnikach zewnętrznych tak więc przy nieodpowiednim przechowywaniu czy obróbce możemy spożyć rybę pozbawioną zupełnie cennych kwasów omega-3
a przy optymalnych warunkach sardynka zawiera 3 razy więcej omega-3 niż łosoś oraz 6 razy więcej niż pstrąg,
ale ok biotechnologiem nie jestem i sam pomiarów nie prowadziłem, tak więc opieram się na źródłach zewnętrznych a nie autopsji
W jakim produkcie mamy najwięcej cholesterolu?
nagroda REP
Zgadza się cielęcy albo barani - poszło REP
Zadajesz pytanie następny...