10-04-2012, 16:47
Opis produktu:
L-Karnityna jest naturalną substancją, która występuje praktycznie tylko w mięsie wołowym, wieprzowym, drobiowym, produktach mlecznych oraz w owocu avocado i szparagach. Organizm syntetyzuje ją w mięśniach szkieletowych, mięśniu sercowym, w nerkach i wątrobie. Powstaje na drodze endogennej biosyntezy z lizyny i metioniny w obecności witamin C, B6 oraz żelaza. Karnityna zawiera w swojej cząsteczce jednocześnie grupę aminową i karboksylową, dlatego definiuje się ją jako aminokwas, choć nie należy do aminokwasów proteogennych (tworzących białko ustrojowe).
L-Karnityna trwale i niezwykle skutecznie wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Wiąże ona długołańcuchowe kwasy tłuszczowe z koenzymem A i transportuje je przez błony mitochondrialne do wnętrza mitochondriów, skąd kwasy są dalej uwalniane i wykorzystywane jako źródło energii (spalanie). Od ilości l-karnityny zatem zależy w znacznym stopniu tempo spalania tkanki tłuszczowej. Procesy energetyczne zostają zintensyfikowane, a zmęczenie podczas długotrwałego wysiłku zniwelowane.
L-Karnityna zapobiega jednocześnie wykorzystaniu aminokwasów w celu zaspokojenia potrzeb energetycznych, a tym samym działa osłaniająco w stosunku do tkanki mięśniowej.
W sporcie wykorzystywana jest w celu zwiększenia wytrzymałości organizmu, poprawy czynności serca, redukcji podskórnej tkanki tłuszczowej oraz usprawnieniu procesów restytucji potreningowej. Stosują ją w szczególności sportowcy dyscyplin wymagających regulacji lub utrzymywania niskiej masy ciała (zapasy, gimnastyka, fitness, kulturystyka).
L-Karnityna jest substancją bardzo korzystnie wpływającą na zdrowie. Zmniejsza ona niekorzystny stosunek cholesterolu HDL do LDL, a także ilość trójglicerydów. Niedobór l-karnityny zwiększa ryzyko chorób układu wieńcowego. Preparat L-Carnitine Liquide warto przyjmować w okresach rekonwalescencji po przebytych chorobach takich, jak ostry zawał mięśnia sercowego, kardiomiopatia, a także w sytuacji podwyższonego poziomu cholesterolu i trójglicerydów oraz w stanie osłabienia kondycji psychofizycznej. Zaleca się także suplementacje l-Karnityny chorującym na cukrzycę, niewydolność nerek i wątroby.
Najlepsze efekty osiągniesz stosując karnitynę na czczo przed treningiem o charakterze aerobowym ( sesja na maszynie eliptycznej, bieżni, rowerku stacjonarnym, stepperze, itp.).
L-Karnityna jest naturalną substancją, która występuje praktycznie tylko w mięsie wołowym, wieprzowym, drobiowym, produktach mlecznych oraz w owocu avocado i szparagach. Organizm syntetyzuje ją w mięśniach szkieletowych, mięśniu sercowym, w nerkach i wątrobie. Powstaje na drodze endogennej biosyntezy z lizyny i metioniny w obecności witamin C, B6 oraz żelaza. Karnityna zawiera w swojej cząsteczce jednocześnie grupę aminową i karboksylową, dlatego definiuje się ją jako aminokwas, choć nie należy do aminokwasów proteogennych (tworzących białko ustrojowe).
L-Karnityna trwale i niezwykle skutecznie wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Wiąże ona długołańcuchowe kwasy tłuszczowe z koenzymem A i transportuje je przez błony mitochondrialne do wnętrza mitochondriów, skąd kwasy są dalej uwalniane i wykorzystywane jako źródło energii (spalanie). Od ilości l-karnityny zatem zależy w znacznym stopniu tempo spalania tkanki tłuszczowej. Procesy energetyczne zostają zintensyfikowane, a zmęczenie podczas długotrwałego wysiłku zniwelowane.
L-Karnityna zapobiega jednocześnie wykorzystaniu aminokwasów w celu zaspokojenia potrzeb energetycznych, a tym samym działa osłaniająco w stosunku do tkanki mięśniowej.
W sporcie wykorzystywana jest w celu zwiększenia wytrzymałości organizmu, poprawy czynności serca, redukcji podskórnej tkanki tłuszczowej oraz usprawnieniu procesów restytucji potreningowej. Stosują ją w szczególności sportowcy dyscyplin wymagających regulacji lub utrzymywania niskiej masy ciała (zapasy, gimnastyka, fitness, kulturystyka).
L-Karnityna jest substancją bardzo korzystnie wpływającą na zdrowie. Zmniejsza ona niekorzystny stosunek cholesterolu HDL do LDL, a także ilość trójglicerydów. Niedobór l-karnityny zwiększa ryzyko chorób układu wieńcowego. Preparat L-Carnitine Liquide warto przyjmować w okresach rekonwalescencji po przebytych chorobach takich, jak ostry zawał mięśnia sercowego, kardiomiopatia, a także w sytuacji podwyższonego poziomu cholesterolu i trójglicerydów oraz w stanie osłabienia kondycji psychofizycznej. Zaleca się także suplementacje l-Karnityny chorującym na cukrzycę, niewydolność nerek i wątroby.
Najlepsze efekty osiągniesz stosując karnitynę na czczo przed treningiem o charakterze aerobowym ( sesja na maszynie eliptycznej, bieżni, rowerku stacjonarnym, stepperze, itp.).