15-04-2012, 15:06
23-04-2012, 15:38
Czasem nie trzeba nawet wczytać się w etykietę, by dostrzec, że z produktem coś jest nie tak Ten przykład może być wynikiem błędu, jednak nierzadko możemy spotkać parówki drobiowe, gdzie drób stanowi 5% składu, herbaty malinowe, gdzie malin mamy 1% lub soki z jedynie 5% domieszką zagęszczonego soku, gdzie resztę stanowi woda, cukier i chemiczne syntetyczne zamienniki o symbolu E. Produkty te zazwyczaj są tańsze i dlatego cieszą się niemałym powodzeniem. Zwracacie uwagę na to, na ile dany produkt jest tym, czym z nazwy być powinien? A może znacie inne przykłady takich "przekrętów"?
Źródło facebook.com profil ?wiesz co jesz??
Źródło facebook.com profil ?wiesz co jesz??
10-05-2012, 14:47
Jeśli wierzyć reklamom, to płatki śniadaniowe są najzdrowszym wyborem na śniadanie. Jednak znaleźć naprawdę zdrowe płatki wcale nie jest tak łatwo. Oto kilka wskazówek, na co trzeba zwracać uwagę podczas zakupów:
1. Kolejność składników - Nie kupuj płatków, jeśli cukier lub inne podejrzane składniki znajdują się w pierwszej trójce. Oznacza to, że są one jednym z głównych składników.
2. Błonnik - szukaj płatków, które mają przynajmniej 3g błonnika w porcji, to ok 12% zalecanej dziennej dawki. Sprawdź również, czy nie zawierają sztucznego błonnika.
3. Cukier - najlepiej jeśli będzie go mniej niż 5g na porcję, ale pamiętajcie, że suszone owoce wchodzące w skład niektórych płatków mają więcej cukru niż surowe. Lepiej omijać płatki reklamowane jako najlepsze dla dzieci, ponieważ często zawierają one ogromne ilości cukru.
4. Pełne ziarna - nie ufajcie etykiecie, sprawdźcie w liście składników czy płatki faktycznie mają pełne ziarna, takie jak owies, pszenica, ryż lub jęczmień.
5. Płatki organiczne - oczywiście są zdrowsze niż inne.
Często jecie płatki na śniadanie? Myślicie, że kupujecie te zdrowe?
Źródło facebook.com profil ?wiesz co jesz??
1. Kolejność składników - Nie kupuj płatków, jeśli cukier lub inne podejrzane składniki znajdują się w pierwszej trójce. Oznacza to, że są one jednym z głównych składników.
2. Błonnik - szukaj płatków, które mają przynajmniej 3g błonnika w porcji, to ok 12% zalecanej dziennej dawki. Sprawdź również, czy nie zawierają sztucznego błonnika.
3. Cukier - najlepiej jeśli będzie go mniej niż 5g na porcję, ale pamiętajcie, że suszone owoce wchodzące w skład niektórych płatków mają więcej cukru niż surowe. Lepiej omijać płatki reklamowane jako najlepsze dla dzieci, ponieważ często zawierają one ogromne ilości cukru.
4. Pełne ziarna - nie ufajcie etykiecie, sprawdźcie w liście składników czy płatki faktycznie mają pełne ziarna, takie jak owies, pszenica, ryż lub jęczmień.
5. Płatki organiczne - oczywiście są zdrowsze niż inne.
Często jecie płatki na śniadanie? Myślicie, że kupujecie te zdrowe?
Źródło facebook.com profil ?wiesz co jesz??