01-09-2011, 22:33
Wiele razy się powtarzało, ale każdy robi to "danie" na swój sposób, ja przedstawiam mój
Skład:
100 g płatków owsianych (ten miękki typ)
2 lub 3 jajka (ja dodałem 2)
1/3 szklanki mleka (z 70 ml) - ale niekoniecznie
Cynamon
Miód 2 łyżki (20 g)
5 g oliwy do usmażenia (łyżeczka)
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż wsiąkną trochę wody i zmiękną, po czym odcedzamy.
Dodajemy kolejno jajka, miód (kto ile lubi - ja nie żałuję, 2 kopiate łyżki), mleko i cynamon.
Wszystko dokładnie razem mieszamy, z czego powstaje nam taka masa
Następnie rozgrzewamy oliwę, pamiętając o tym, żeby rozprowadzić ją po całej patelni
Łyżką wylewamy naszą masę, formując placuszki
Smażymy na złoty kolor, na wolnym ogniu, trochę dałem za duży i jedna strona lekko się przypiekła, ale to nic
Za pomocą łopatki obracamy na drugą stronę.
Gotowe. Placuszki można podawać z różnymi dodatkami, ja lubię z dżemem i jogurtem naturalnym. Również owoce bardzo dobrze się tutaj komponują
BTW przy powyższej gramaturze:
Białko - 27 g (z tego 15 g zwierzęcego)
WW - 82 g
Tłuszcze - 24 g
Wartość kaloryczna - 655 kcal
Tłuszcz z oliwy doliczony do bilansu.
Pozdro
Skład:
100 g płatków owsianych (ten miękki typ)
2 lub 3 jajka (ja dodałem 2)
1/3 szklanki mleka (z 70 ml) - ale niekoniecznie
Cynamon
Miód 2 łyżki (20 g)
5 g oliwy do usmażenia (łyżeczka)
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż wsiąkną trochę wody i zmiękną, po czym odcedzamy.
Dodajemy kolejno jajka, miód (kto ile lubi - ja nie żałuję, 2 kopiate łyżki), mleko i cynamon.
Wszystko dokładnie razem mieszamy, z czego powstaje nam taka masa
Następnie rozgrzewamy oliwę, pamiętając o tym, żeby rozprowadzić ją po całej patelni
Łyżką wylewamy naszą masę, formując placuszki
Smażymy na złoty kolor, na wolnym ogniu, trochę dałem za duży i jedna strona lekko się przypiekła, ale to nic
Za pomocą łopatki obracamy na drugą stronę.
Gotowe. Placuszki można podawać z różnymi dodatkami, ja lubię z dżemem i jogurtem naturalnym. Również owoce bardzo dobrze się tutaj komponują
BTW przy powyższej gramaturze:
Białko - 27 g (z tego 15 g zwierzęcego)
WW - 82 g
Tłuszcze - 24 g
Wartość kaloryczna - 655 kcal
Tłuszcz z oliwy doliczony do bilansu.
Pozdro