28-01-2012, 20:49
Filet z kurczaka w cieście francuskim
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 ciasto francuskie
- 1/4kg pieczarek
- 1/4kg sera pleśniowego(może też być mozarella)
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- świeża bazylia
- świeże oregano
Przygotowanie:
Luzujemy fileta z kurczaka i kroimy w drobna kostkę, pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni z masłem, Wszystko układamy na cieście francuskim, wcześniej przekrojonym na dwie części , po czym przyprawiamy i dodajemy sera na wierzch, całość przykrywamy drugą częścią i zlepiamy(powstaje duży pieróg). Całość umieszczamy w rozgrzanym piekarniku, na papierze do pieczenia doglądając aby ciasto zbytnio się nie przypaliło, pod koniec obróbki termicznej możemy obrócić ciasto na drugą stronę.
Smacznego
Składnikami można manipulować dodając np.; szpinak
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 ciasto francuskie
- 1/4kg pieczarek
- 1/4kg sera pleśniowego(może też być mozarella)
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- świeża bazylia
- świeże oregano
Przygotowanie:
Luzujemy fileta z kurczaka i kroimy w drobna kostkę, pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni z masłem, Wszystko układamy na cieście francuskim, wcześniej przekrojonym na dwie części , po czym przyprawiamy i dodajemy sera na wierzch, całość przykrywamy drugą częścią i zlepiamy(powstaje duży pieróg). Całość umieszczamy w rozgrzanym piekarniku, na papierze do pieczenia doglądając aby ciasto zbytnio się nie przypaliło, pod koniec obróbki termicznej możemy obrócić ciasto na drugą stronę.
Smacznego
Składnikami można manipulować dodając np.; szpinak