06-02-2012, 20:21
Składniki
-? kg mąki
-? paczk1 drożdży
-? łyżeczki soli
-3 łyżki oleju
-? filiżanki ciepłej wody
-10 dag szynki
-15 dag sera mozarella
-4 krążki ananasa
-czarne oliwki
-oregano
-ananas w puszce
Sposób przygotowania
Przepis na ciasto. Do mąki dodajemy drożdże, ? łyżeczki soli, 4 łyżki oleju oraz ciepłą, przegotowaną wodę. Całość ugniatamy do momentu powstania jednorodnej masy. Następnie formujemy kulkę, którą przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do momentu, aż objętość podwoi się. Gdy to nastąpi, umieszczamy rozwałkowane ciasto w okrągłej, metalowej tortownicy. Szynkę i ser kroimy w drobne, podłużne kawałki, natomiast ananasa w kostkę. Ciasto w brytfance przykrywamy warstwą szynki, potem sera, ananasa i połówki oliwek. Całość posypujemy oregano. Na koniec skrapiamy pizzę oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 225?. Pieczemy przez 20-25 min. Gotową pizze możemy polać np. sosem czosnkowym.
Najlepsza pizza jaką jadłem, robie ją z babcią co tydzień, a zdarzyło mi się kupić kilka razy z pizzerii i różnicy nie było dużej w smaku.
Tak więc bardziej opłaca się zrobić niż kupić.
-? kg mąki
-? paczk1 drożdży
-? łyżeczki soli
-3 łyżki oleju
-? filiżanki ciepłej wody
-10 dag szynki
-15 dag sera mozarella
-4 krążki ananasa
-czarne oliwki
-oregano
-ananas w puszce
Sposób przygotowania
Przepis na ciasto. Do mąki dodajemy drożdże, ? łyżeczki soli, 4 łyżki oleju oraz ciepłą, przegotowaną wodę. Całość ugniatamy do momentu powstania jednorodnej masy. Następnie formujemy kulkę, którą przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do momentu, aż objętość podwoi się. Gdy to nastąpi, umieszczamy rozwałkowane ciasto w okrągłej, metalowej tortownicy. Szynkę i ser kroimy w drobne, podłużne kawałki, natomiast ananasa w kostkę. Ciasto w brytfance przykrywamy warstwą szynki, potem sera, ananasa i połówki oliwek. Całość posypujemy oregano. Na koniec skrapiamy pizzę oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 225?. Pieczemy przez 20-25 min. Gotową pizze możemy polać np. sosem czosnkowym.
Najlepsza pizza jaką jadłem, robie ją z babcią co tydzień, a zdarzyło mi się kupić kilka razy z pizzerii i różnicy nie było dużej w smaku.
Tak więc bardziej opłaca się zrobić niż kupić.