DIETA NA RZEŹBĘ - Wersja do druku +- Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne (http://muscle-centre.pl) +-- Dział: Odżywianie (/dzial-od%C5%BCywianie) +--- Dział: Dieta (/dzial-dieta) +--- Wątek: DIETA NA RZEŹBĘ (/watek-dieta-na-rze%C5%BAb%C4%99) |
DIETA NA RZEŹBĘ - goino - 28-02-2012 22:59 Witam Wiek 18 Wzrost 180 Waga 92 Płeć mężczyzna Cel (masa/rzeźba/redukcja/rekompozycja/inne) - rzeźba Zapotrzebowanie kaloryczne/ rozkład kcl na posiłki/wartości odżywcze - Aktywność fizyczna (podaj godziny,czas trwania,intensywność) 1,30-2 H Suplementacja (możesz też podać przeszłą) - przeszła suplementacja - białko myofusion , jabłczan kretyny , mesomorph Doping (możesz podać wcześniejsze cykle) - nie Zastrzeżenia zdrowotne (Choroby,alergie,kontuzje itp) - nie Miło by było gdybyś napisał poziom procentowy tkanki tłuszczowej w organizmie (BF) - jak się oblicza? Typ budowy ciała Ektomorfik/Endomorfik/Mezomorfik - Endomorfik Obliczyłem 2 zapotrzebowania kaloryczne i nie wiem które jest poprawne do mojego celu , czyli uzyskania rzeźby : -1. mnozymy wage x 24 godziny = podstawe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR) 92 x 24 = 2208 BMR x wspolczynnik aktywnosci = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne 2208 x 1.4 = 3091 -2.Czyli : 92 x 2,2 x 11 = 2226 2226 x ( 0,55) = 1224 kalorii lub 306g węglowodanów 2226 x ( 0,30) = 667 kalorii lub 166g białka 2226x ( 0,15) = 333 kalorii lub 37g tłuszczu Widzicie w jednym 3091 kcal a w drugim 2226 kcal. Więc tak : Pierwszy posiłek 9:00 : ww - owsianka na wodzie lub na mleku 0,5 % białko - jajka na twardo/odżywka białkowa tłuszcze - zbędne Drugi posiłek 12:00 : białko - mięso/ryby (jakie może być mięso i jakie ryby?) , w ostateczności serek wiejski tłuszcze - orzechy włoskie/migdały Trzeci posiłek (przed treningowy) 15:00 : ww - ryż brązowy/makaron pełnoziarnisty/kasza gryczana białko - kurczak/indyk/chuda ryba tłuszcze - oliwa z oliwek Po treningu : sama odżywka białkowa Czwarty posiłek : 30 min po odżywce posiłek po treningowy : ww - makaron pełnoziarnisty/kasza gryczana/kasza jęczmienna/ryż basmatti/ryz jaśminowy białko - kurczak/indyk/chuda ryba Piąty posiłek 21:00 : białko - twaróg z dodatkiem jednej łyżki jogurtu naturalnego/tłusta ryba/tuńczyk tłuszcze - oliwa z oliwek / olej lniany Do tego chcę kupić odżywkę przed treningową oraz aminokwasy + mam jeszcze całe opakowanie GOLD OMEGA 3. RE: DIETA NA RZEŹBĘ - Purina - 29-02-2012 11:52 Już Ci pisałam co z tym zrobić. RE: DIETA NA RZEŹBĘ - UkaniU - 29-02-2012 11:58 (28-02-2012 22:59)goino napisał(a): Witam RE: DIETA NA RZEŹBĘ - goino - 29-02-2012 14:06 Purina ja zrobię teraz tak , że po prostu zacznę mniej jeść i za jakiś czas wejdę na to dietę , żeby organizm był przyzwyczajony , a nie nagle taki skos kaloryczny w dół , rozumiesz? Chcę mieć po prostu już to dietę dobrze ułożoną. Pierwszy posiłek : dodaj rodzynki , siemię lniane , pestki dyni , otręby - mam kwasy omega 3 , to może to brać z rana zamiast tego co napisałeś? Trzeci posiłek - czemu oliwa aut? Warzywa to wiem , prawie w każdym posiłku będą. Po treningu - co to jest hydrolizat? Czyli bezpośrednio po treningu radzisz białko zmieszać z węglowodanami i za 30 minut posiłek tak? btw. Na innym forum mi mówili , że nie może być w tej diecie ryżu białego , czemu? RE: DIETA NA RZEŹBĘ - michał.k - 29-02-2012 14:37 Z czym ty masz problem w ułożeniu jadłospisu? Pierwszy posiłek: Nie Omege traktuj osobno Trzeci posiłek: bo masz posiłek przed treningowy, choć możesz dac nie wielka ilośc oliwy z oliwek. Po treningu- hydrozilat to rozerwania wiązań pomiedzy niektorymi aminokwasmi(tworza kompleksy np; 2-3 aminokwasy albo pojedynczych) Ja bardziej polecam czyste aminokwasy Zapewne w sprawie ryzu chodziło Indek Glikemiczny który jest wysoki i będzie powodował wzrost poziomu cukru w krotkim czasie w organizmie. Wzoruj sie na tym co pisza odnosnie ryzu chodz IG nie jest do konca wlasciwym wyznacznikiem przy doborze produktów. RE: DIETA NA RZEŹBĘ - goino - 29-02-2012 15:02 Michał.k , czyli to co mam napisane jest dobrze ułożone tak? I teraz jeśli chcę wyrzeźbić się , muszę jeść mniej niż moje zapotrzebowanie kaloryczne tak? W pierwszym poście wyliczyłem 2 zapotrzebowania kaloryczne i nie wiem które jest odpowiednie. RE: DIETA NA RZEŹBĘ - Purina - 29-02-2012 15:09 Nie pisałam Ci przecież, że masz obcinać od razu wuchtę, tylko wyczyścić dietę ze śmieci, ale kaloryczność ma być ta sama i wtedy dopiero obcinać. RE: DIETA NA RZEŹBĘ - michał.k - 29-02-2012 16:05 Pytaj pojedyńcze pytania przeciez Ci nei rozpisze całej diety to czasochłonne. RE: DIETA NA RZEŹBĘ - goino - 29-02-2012 17:03 Purina chodzi ci o żebym się odżywiał dobrze i utrzymywał tą wagę co mam i następnie przejść do diety na rzeźbę tak? Ja tej diety nie chcę już teraz stosować , tylko chcę mieć już ułożoną rozumiesz? Michał.K - obliczyłem 2 zapotrzebowania kaloryczne , w wyższym poście piszę i nie wiem które jest dobre , bo jeśli chcę się wyrzeźbić to muszę jeść mniej niż powinienem . Powiedz mi najpierw które z obliczonych zapotrzebowań kalorycznych jest dobre , bo robiłem to 2 wzorami i w jednym wyszło mi (3091 kcal) a w drugim (2226 kcal). RE: DIETA NA RZEŹBĘ - michał.k - 29-02-2012 17:22 Jak czytałes moje poprzednie wypowiedzi(z innego forum -kwachu) to pamietasz jak propnowałem wdrazac dietę, na pewno nie od określeni konkretnej liczby Kcal |