Dieta białkowa. - Wersja do druku +- Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne (http://muscle-centre.pl) +-- Dział: Odżywianie (/dzial-od%C5%BCywianie) +--- Dział: Dieta (/dzial-dieta) +--- Wątek: Dieta białkowa. (/watek-dieta-bia%C5%82kowa--692) |
RE: Dieta białkowa. - magicmeal - 21-01-2012 13:53 Za krótko trenuję, żeby wiedzieć która budowa jest moja. Wydaje mi się że najbliżej Mezomorfika RE: Dieta białkowa. - Marian - 21-01-2012 14:00 Staż nie ma tutaj nic do rzeczy. Budowę ciała określa się bez względu na treningi. Skoro jesteś mezomorfikiem to Twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosi około 2780 kcal co rozkłada się w Twoim przypadku na około 160 gram białka,118 gram tłuszczu i 420 gram węglowodanów. Jak widzisz węglowodanów jest ponad dwa razy więcej niż białka. Zresztą jak w każdej diecie na masę mięśniową. Jeśli zdecydujesz się stosować dietę to ułóż sobie na podstawie tych informacji oraz tematów podwieszonych i daj do sprawdzenia. Pozdrawiam Marian RE: Dieta białkowa. - magicmeal - 21-01-2012 14:03 Czyli w tej diecie co podałem jest ponad 2x wiecej weglowodanów niz białka? Bo ja się nie znam na tym. RE: Dieta białkowa. - Marian - 21-01-2012 14:08 W linku z przykładowymi dietami na samym końcu każdej diety jest podana ilość białka, węgli i tłuszczy(kolorem czerwonym).Pamiętaj jednak, iż są to diety przykładowe mające nakreślić tylko jak ma wyglądać taki jadłospis. Twoje zapotrzebowanie podałem Ci w poprzednim moim poście. Opierając się na nim musisz ułożyć dietę dla siebie. RE: Dieta białkowa. - magicmeal - 21-01-2012 14:22 Ok dziękuję bardzo mi pomogliście. RE: Dieta białkowa. - Marian - 21-01-2012 15:35 Jak będziesz jeszcze miał jakieś pytania to śmiało. Pozdrawiam Marian RE: Dieta białkowa. - magicmeal - 21-01-2012 15:51 Ok będę się pytał dziękuję. RE: Dieta białkowa. - kosmitka - 22-01-2012 14:14 jesli chodzi o szkodliwosc diet białkowych, to chodzi raczej o diete Dunkana, gdzie w pierwszej fazie wcina sie prawie samo białko... obciąza to strasznie organizm, następuje zakwaszenie organizmu jezeli stosuje sie tą diete duzej to wysiadają nerki, watroba - niby sie chudnie szybko, ale zdrowie na tym cierpi RE: Dieta białkowa. - Jarzyn~ - 22-01-2012 14:37 Dla szarego człowieka nadmiar białka oczywiście może być szkodliwy na nerki i nie tylko. Skąd się bierze ta szkodliwość? Otóż podczas deaminacji aminokwasów powstaje amoniak (azotowy produkt przemiany materii tak jak i kw. moczowy i mocznik) szkodliwy dla organizmu. Nadmiar więc niszczy nerki. Jednak zauważmy, że człowiek, który nie trenuje, potrzebuje mniej białka niż kulturysta, u zwykłej więc osoby łatwiej o problemy z nerkami niż u osoby trenującej ponieważ mniej go potrzebuje. Co zrobić aby poziom azotowych produktów przemiany materii był w odpowiednich normach? Trzeba go wydalić a żeby go wydalić trzeba pić płyny np. wodę. Wniosek więc prosty: osoba, która trenuje i zjada dużą ilość białka powinna też dużo pić wody by krew i nerki były przeczyszczone. Wg mnie dolna granica to minimum 3l dziennie. (sam pije 4l czasem nawet) RE: Dieta białkowa. - michał.k - 22-01-2012 15:56 Koledzy z podstaw zywienia powinniscie wiedziec ze 1g białak, aby w pełni został zagospodarowany potzrebuje 24Kcal pochodzenia weglowodanowego czy te tłuszczowego, w przypdku gdy ta ilosć nie jest dostarczona, dochodzi do "rozkłau" białek w celach energetycznych. Stąd też warto zwrócić uwagę dlaczego, przy SSA/INSY/IGH zwieksza się dawke białka, nie ma ona celu tylko i wyłącznie budulcowego ale równiez potzrebna do glukogenzy(utzrymanie minimalnej dawki glukozy we krwi). Jesli nie wiezrycie to zapraszam do szpitala, popytajcie ludzi którzy byli na wspomaganiu i teraz czekają na przeszczep ktoregos z organów. Popytajcie jak wyglądał ich dieta?Ilosci poszczególnych składników, a już szczególnie białek? ?zakwaszenie organizmu, powstawanie wolnych rodników acetylowych w watrobie, itd. Lekarze medycyny sportowej/dietetycy sportowi zalecają spozycie 1,2g na kilogram masy ciała bialka, dawki 2g w ich mniemaniu sa dawkami zabujczymu i ja popieram ich zdanie, twierdząc ze wszystko co w nadmiarze bedzie szkodzic(Kulturystyka to nic zdrowego). Jesli zagladniemy do ksiązki ("Kulturystyka. Metody treningu, żywienia, odnowy biologicznej) to mozna tam znaleśc dawki na poziomie 1,7g-2g nkmc. Wydaje mi sie ze to są takie optymalne dawki. Dalej trzeba wziąsc pod uwage typ budowy(endomorfik/mezomorfik/ektomorfik), nie ma sensu ładowąć tyle białka w osobe o szybkiej przemianie materii co u otyłego, bo będzie to tylko utrudniało budowe masy miensiowej. |