Dieta dukana - przydatne informacje ! - Wersja do druku +- Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne (http://muscle-centre.pl) +-- Dział: Odżywianie (/dzial-od%C5%BCywianie) +--- Dział: Dieta (/dzial-dieta) +--- Wątek: Dieta dukana - przydatne informacje ! (/watek-dieta-dukana-przydatne-informacje) |
Dieta dukana - przydatne informacje ! - Marian - 18-08-2011 21:56 Dieta Dukana
Jedna z najpopularniejszych i najskuteczniejszych diet odchudzających. Do osiągnięcia oczekiwanych rezultatów niezbędne jest ścisłe przestrzeganie założeń Dr Dukana. Dieta protal opiera się na wysokobiałkowym menu oraz ograniczeniu węglowodanów. Dieta została podzielona na cztery fazy: Faza I - Faza uderzeniowa Faza II - Faza równomiernej utraty wagi Faza III - Faza utrwalenia uzyskanej wagi Faza IV - Faza definitywnej stabilizacji Faza uderzeniowa- w tej fazie nasze menu oparte jest na produktach białkowych co pozwala na szybkie rezultaty w postaci zbicia wagi nie narażając nas na niebezpieczeństwa utraty zdrowia jak ma to miejsce przy głodówce. W pierwszej fazie produkty, które można stosować zostały podzielone na kilka kategorii. Produkty z każdej grupy można łączyć ze sobą na dowolny sposób i spożywać o dowolnej porze. Zasada jest prosta : wszystko , co jest wymienione na liście jest całkowicie dozwolone, a to, czego na niej nie ma , jest kategorycznie zakazane. 1. Chude mięsa Wołowina (oprócz antrykotu i rozbratla), cielęcina (kotlety z kością jedynie po usunięciu tłuszczu), konina (z wyjątkiem łaty) wszystko na grillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. 2. Podroby Wątroba cielęca, wołowa, wątróbki z drobiu i ozór. Należy unikać tłustych części. 3. Ryby Sardynka, makrela, tuńczyk, łosoś, sola, dorsz, dorada, okoń, merlan, reja, pstrąg, miętus, inne białe i chude ryby, ryby wędzone, ryby w konserwach (tylko w sosie własnym). 4. Owoce morza Skorupiaki i mięczaki: krewetki, gambasy, kraby, homary, ostrygi. 5. Drób Oprócz kaczki i gęsi, drób należy spożywać bez skóry. 6. Chude wędliny chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe. 7. Jaja 8. Chudy nabiał(do 4gram tłuszczu w 100g) Jogurty, twarożki (bez tłuszczu), serki homogenizowane. Produkty owocowe tylko dwa razy dziennie. 9. Płyny Należy spożywać minimum 1,5l wody dziennie z małą zawartością soli mineralnych. Ta kategoria jest obowiązkowa ! 10. Środki wspomagające kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet winny, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna, sól, musztarda (umiarkowanie), otręby owsiane do 2 łyżek na dobę. Faza pierwsza trwa od 1 do 10 dnia kuracji. Faza równomiernego rytmu utraty wagi- w tej fazie mamy do czynienia z naprzemiennym stosowaniem diety z fazy pierwszej czyli białkowej oraz diety proteinowej z warzywami. Nadal należy stosować produkty z fazy pierwszej dołączając do jadłospisu warzywa zawarte w spisie zamieszczonym poniżej. Ilość warzyw i czas spożycia jest dowolna. Lista dozwolonych warzyw: Bakłażan Biała kapusta Brukselka Cebula Cukinia Cykoria Czerwona kapusta Dynia Fasolka szparagowa Kalafior Kalarepa Koper włoski Ogórek Papryka Pieczarka Pomidory Por Rzodkiewka Sałata karbowana Sałata zielona Seler Soja Szparag Szpinak Proponowane cykle faz naprzemiennych: 7/7- czyli siedem dni diety proteinowej, następnie siedem dni diety białkowej z warzywami. 5/5 3/3 1/1 Według najnowszych doniesień Doktora Dukana cykl 1/1 przynosi zbliżone rezultaty co cykl 7/7 czy 5/5, a nie wywołuje frustracji związanej z długim okresem bez warzyw co nasila zniecierpliwienie oraz demotywację. Obecnie cykl 1/1 jest najbardziej polecanym przez autora tej diety. Od pewnego czasu faza druga może być podzielona na dwa dodatkowe cykle, są to jednak specyficzne sposoby dzielenia diety skierowane do wąskiej grupy osób. I propozycja dla osób słabych, wrażliwych, w zaawansowanym wieku oraz dla osób którym nie zależy na szybkim i dużym utracie wagi ciała. 2/5 ?czyli 2 dni diety proteinowej, następnie 5 dni diety białkowej z warzywami. II propozycja dla kobiet borykających się z cellulitem , często bardzo szczupłym w górnych partiach ciała, a krągłym w biodrach i udach. 2/5 czyli 2 dni diety proteinowej, następnie 5 dni normalnego odżywiania. Ważne ! Fazę II rozpoczyna się od cyklu z warzywami. Czas trwania drugiej fazy nie jest ściśle określony ,bowiem uzależniony jest on od ilości kilogramów, których chcemy się pozbyć. Fazę II należy zakończyć w dniu, w którym uzyskamy zaplanowaną i satysfakcjonującą wagę. Kolejna faz jest fazą utrwalenia osiągniętego rezultatu. Faza utrwalenia uzyskanej wagi- w tej fazie głównym zadaniem jest utrzymanie uzyskanej wagi i zapobiegnięcie wystąpieniu efektu jojo. Należy być w tym okresie bardzo ostrożnym oraz czujnym aby nie utracić wypracowanych efektów. Czas fazy trzeciej uzależniony jest od ilości zrzuconych kilogramów. Na każdy zrzucony kilogram przypada 10 dni diety. Przykładowo jeśli zrzuciłeś 8 kg trzecia faza powinna wynosić 80 dni. Na tym etapie diety można spożywać następujące produkty: 1. Produkty z fazy I 2. Warzywa z fazy II 3. Jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron, czereśni, orzechów i owoców suszonych. 4. Dwie kromki chleba pełnoziarnistego dziennie. 5. 40 gramów sera żółtego. 6. Dwie porcje produktów skrobiowych tygodniowo. 7. Udziec jagnięcy, pieczeń z polędwicy wieprzowej (schab) lub szynka. 8. Uczta Królewska ? dwa razy tygodniu, w odstępach co najmniej jednego dnia, możemy sobie pozwolić na posiłek do tej pory zakazany: pizza, lody winko. Uwaga! Posiłek zjadamy na raz, nie dokładamy sobie po jakimś czasie. Na ucztę składają się: przystawka, danie główne, deser oraz kieliszek wina. Ścisłą dietę białkową z fazy uderzeniowej należy zastosować przynajmniej raz w tygodniu. Faza definitywnej stabilizacji- w tej fazie mamy do czynienia z powrotem do normalnego odżywiania, zachowując jednak podstawowe nawyki dotyczące zdrowego odżywiania. Obowiązkowo należy raz w tygodniu zastosować dietę z fazy I(uderzeniowej).Faza IV może być stosowana przez długi okres czasu. Warto pamiętać o spożywaniu codziennie otrąb owsianych co pomoże utrzymać odpowiedni poziom błonnika w organizmie. Przydatne linki: Odchudzanie Przewodnik Zdrowe odżywianie Podstawowe informacje białko, węglowodany, tłuszcze Indeks Glikemiczny Powyższy artykuł jest własnością administracji Muscle-Centre.pl. Wszelkie kopiowanie bez pisemnej zgody właścicieli jest zabronione. Opracował Marian, Zespół Muscle-Centre.pl Forum Kulturystyczne. |