Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne
Ćwiczenia na rozbudowanie mięśni uda - Wersja do druku

+- Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne (http://muscle-centre.pl)
+-- Dział: Kulturystyka i Fitness (/dzial-kulturystyka-i-fitness)
+--- Dział: Trening dla Początkujących (/dzial-trening-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych)
+--- Wątek: Ćwiczenia na rozbudowanie mięśni uda (/watek-%C4%87wiczenia-na-rozbudowanie-mi%C4%99%C5%9Bni-uda)

Ćwiczenia na rozbudowanie mięśni uda - Olek619 - 03-01-2012 20:19

Witam, czy mógłby mi ktoś polecić jakieś najskuteczniejsze ćwiczenia na odbudowanie mięśni uda? Mam "sflaczały" mięsień od czasu gipsu po skręceniu kolana. Prawdopodobnie mam zerwane ACL a mięśnie ud, podobno w jakimś stopniu stabilizują kolano. W lutym mam wizytę u lekarza i do tego czasu muszę znacznie wzmocnić te mięśnie (wszystkie partie, tzn. z boku uda, z tyłu i z przodu)
I jak często je wykonywać, z jaką częstotliwością i czy czymś się mogę wspomóc.

RE: Ćwiczenia na rozbudowanie mięśni uda - pepe - 03-01-2012 20:40

Lekarz pozwolił ci ćwiczyć tak ?

RE: Ćwiczenia na rozbudowanie mięśni uda - Olek619 - 03-01-2012 21:25

Lekarz kazał mi ćwiczyć i to natychmiast, bo bez więzadła i bez mięśni długo nie pochodzę...
Oczywiście nie mogą być to jakieś ćwiczenia super wyczynowe, jak dla zdrowego człowieka. Tylko jakieś rehabilitacyjne...

RE: Ćwiczenia na rozbudowanie mięśni uda - pepe - 04-01-2012 00:15

Z zakresu rehabilitacji, trudno mi coś tobie doradzić, bo nie mam pojęcia, zobaczymy, może kto inny się wypowie.

RE: Ćwiczenia na rozbudowanie mięśni uda - łapa50cm. - 04-01-2012 00:23

moze cos takiego ?
http://www.youtube.com/watch?v=jx4_8cfg154
http://www.youtube.com/watch?v=MKAZNcu5CgI&p=85F33286876376F8&playnext=1&index=26

RE: Ćwiczenia na rozbudowanie mięśni uda - Vegeta - 09-01-2012 15:01

Witam musisz odbudowac mięsień czworoglowy udy który odpowiada za wyprost w stawie kolanowym
takie ćwiczenia wykonuje sie w ugulu tak zwane ćwiczenia czynne w odciążeniu z oporem lub bez na poczatek na pewno bez i stopniowo dodawac obciązenie jeszcze moza by stymulowac mięsnie elektrostymulacja ale takie zabiegi tylko w gabinetach rehabilitacyjnych.
w domu tez mozna cos pokombinować
usiadź np na stole tak abys mógł spokojnie wyprostowac kolano zawieś na oklicy cięzarek na początek 0,5 kg i prostuj kolano 3x po 30 pow
oraz cw izometryczne polegajace na napinaniu miesnia bez ruchu w stawie podluz recznik pod kolano i próbuj wcisnąc ten recznik i przy trzymaj ok 7 sek i rozluźnij 30 pow i tak 3 razy na dzien

RE: Ćwiczenia na rozbudowanie mięśni uda - BrotheR - 11-01-2012 18:04

dla mnie osobiście za mało informacji podał żeby cokolwiek mu doradzić...
brak informacji jak mocne było skręcenie, a gdybanie "prawdopodobnie mam zerwane ACL" jest
nie na miejscu, niech lekarz zbada czy jest zerwane czy nie, będzie jasno i przejrzyście,
jeżeli nie jest zerwane albo tylko naderwane to można o wiele bardziej zwiększyć
zakres wykonywanych ćwiczeń, tak czy siak bez sztangowych, tylko i wyłącznie z hantlami Uśmiech