Indeks Glikemiczny - Wersja do druku +- Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne (http://muscle-centre.pl) +-- Dział: Muscle-Centre for You (/dzial-muscle-centre-for-you) +--- Dział: Centre Zdrowia (/dzial-centre-zdrowia) +---- Dział: Artykuły (/dzial-artyku%C5%82y) +---- Wątek: Indeks Glikemiczny (/watek-indeks-glikemiczny) |
Indeks Glikemiczny - Marian - 10-09-2011 19:11 Indeks Glikemiczny Indeks Glikemiczny (IG) to klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi wciągu 2-3 godziny po ich spożyciu .Chcąc wyjaśnić to w jak najprostszych słowach Indeks glikemiczny to zestawienie produktów żywieniowych oraz wartości, która mówi nam o ile procent podniesie się poziom cukru we krwi u statystycznego człowieka po spożyciu 50 g danego produktu. Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, albowiem tłuszcze i białka nie powodują tak wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Warto znać IG spożywanych artykułów ponieważ umożliwia to kontrolę poziomu cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Przykładowo wartość indeksu glikemicznego dla chleba białego wynosi według różnych źródeł 90-95 .Zatem jeśli zjemy 50 gram tego chleba, to poziom cukru we krwi podniesie się o 90-95 procent. Produkty o wysokim Indeksie Glikemicznym prowadzą do nadwagi. Spożywając posiłki zawierające węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, które szybko są trawione i wchłaniane przez organizm poziom cukru we krwi podnosi się w krótkim czasie do wysokich wartość. Następstwem tego jest nagłe wyrzucenie przez trzustkę dużej ilości insuliny, aby zmetabolizować nadmiar cukru w naszym organizmie. Tak duża ilość hormonu trzustki obniża poziom cukru we krwi, poniżej wartości wyjściowej co może prowadzić do hipoglikemii. Kolejnym niepożądanym efektem obecności insuliny jest zahamowanie procesu spalania tłuszczu i odkładanie się go w komórkach ciała. Działanie insuliny dodatkowo powoduje uczucie głodu, które staramy się zaspokoić kolejnym posiłkiem(często ponownie jest on złożony z produktów o wysokim IG).Prowadzi to do powtórzenia wyżej opisanej procedury czyli nie spalamy tłuszczu ,odczuwamy wahania poziomu glukozy (napady głodu), tyjemy. Niski wskaźnik Indeksu Glikemicznego ma korzystny wpływ na odchudzanie. Z produktów o niskim IG glukoza jest uwalniana i wchłaniana powoli co stopniowo zwiększa jej stężenie we krwi. Przez dłuższy czas odczuwamy wtedy sytość i automatycznie mniej jemy. Jedzenie żywności o niskim indeksie glikemicznym zapobiega negatywnym procesom metabolicznym i tym samym sprzyja chudnięciu. Ważne jest więc, aby w przygotowywaniu posiłków sięgać po produkty o mniejszej wartość indeksu glikemicznego. Pozwoli nam to zrzucić zbędne kilogramy lub utrzymać optymalną wagę i zdrowie. Produkty zostały podzielone na trzy grupy o : 1.Niskiej wartości indeksu glikemicznego - 50 i mniej. 2.Średniej wartości indeksu glikemicznego - od 50 do 70. 3.Wysokiej wartości indeksu glikemicznego ? 75 i więcej. Ważne ! Na wartość IG wpływa także stopień przetworzenia danego produktu. Im bardziej produkt jest przetworzony, tym większą ma wartość indeksu. Dotyczy to zarówno obróbki mechanicznej jak i termicznej. Dlatego należy jak najmniej rozdrabniać spożywane produkty oraz gotować je krótko i w niższej temperaturze. Istnieje wiele tabel, które podają różne wartość IG, ale na ogół są one do siebie zbliżone. Przydatne linki: Dieta Dukana Odchudzanie przewodnik Powyższy artykuł jest własnością administracji Muscle-Centre.pl. Wszelkie kopiowanie bez pisemnej zgody właścicieli jest zabronione. RE: Indeks Glikemiczny - 404c8 - 15-09-2011 15:20 Ok, więc wrzucę kilka produktów i ich IG: Ananas 59 Arbuz 75 Banan 59 Banany dojrzałe 72 Baton Mars 65 Baton Twix 44 Biszkopt 46 Brzoskwinie 29 Brzoskwinie z puszki w syropie 52 Budyń 43 Buraki 65 Cebula 15 Chipsy 90 Chleb - Pieczywo francuskie 95 Chleb biały 95 Chleb pełnoziarnisty żytni 58 Chleb pszenny 85 Chleb pumpernikiel 40 Chleb żytni na zakwasie 55 Chrupki kukurydziane 63 Chrupki pszenne 70 Ciasto francuskie 59 Coca Cola 63 Cukier rafinowany 68 Czekolada biała 44 Czekolada gorzka 22 Czekolada mleczna 49 Czereśnie 22 Czosnek 15 Daktyle suszone 103 Dynia 75 Fanta 68 Fasola biała 40 Fasola biała, ugotowana 33 Fasola czarna 30 Fasola płaskostrąkowa 46 Fasola szparagowa 71 Figi suszone 35 Fruktoza 20 Frytki 95 Glukoza 100 Grejpfrut 25 Groch gotowany 22 Groszek zielony 45 Groszek zielony z puszki 61 Gruszki 42 Herbatniki 57 Jabłka 38 Jabłka suszone 29 Jogurt owocowy 36 Jogurt 0% tłuszczu 27 Jogurt czysty bez cukru 15 Jogurt naturalny 36 Kasza gryczana ugotowana 54 Kasza jaglana, ugotowana 71 Kasza manna 58 Kiełki fasoli Mung 25 Kiwi 52 Kleik ryżowy 90 Knedle ziemniaczane 52 Kukurydza słodka 53 Kukurydza z puszki 55 Kus kus gotowany 65 Laktoza 46 Lody z pełnego mleka 61 Maltoza 110 Makaron 65 Mango 55 Marchewka długo gotowana 85 Marchewka świeża 30 Mąka kukurydziana 70 Melon 65 Miód 87 Mleko odtłuszczone 32 Mleko pełne 3% tłuszczu 27 Mleko słodzone, zagęszczone 61 Mleko zsiadłe 32 Morele suszone 30 Morele świeże 15 Nutella 33 Orzechy 22 Orzeszki ziemne, solone, prażone 14 Otręby owsiane 55 Płatki kukurydziane 84 Płatki owsiane błyskawiczne 85 Płatki ryżowe 80 Pomarańcza 44 Pomidory 15 Popcorn 72 Proso 70 Rodzynki 64 Ryba 38 Ryż Basmati gotowany 60 Ryż biały gotowany 70 Ryż brązowy (naturalny) gotowany 55 Ryż długoziarnisty gotowany 56 Rzepa 72 Soczewica z puszki 44 Soczewica zielona gotowana 30 Soja 14 Soja z puszki 18 Sok ananasowy 46 Sok grejfrutowy 48 Sok jabłkowy 40 Sok pomarańczowy 52 Sok pomidorowy bez cukru 38 Sok z marchwi świeży 43 Śliwki 30 Truskawki 40 Winogrona 46 Wiśnie 25 Ziarna całe pszenicy 41 Ziarna całe żyta 34 Ziarno jęczmienia 25 Ziarno kukurydzy 69 Ziemniaki gotowane 95 Ziemniaki młode 57 Ziemniaki pieczone 85 Ziemniaki puree 90 RE: Indeks Glikemiczny - Jarzyn~ - 10-03-2012 17:46 Lepiej patrzeć jaki łańcuch mają węglowodany niżeli sugerować się IG. Prosty sposób, jeść 250gWW z ryżu białego a spróbować jeść 250gWW np. z jabłek. Efekt jaki będzie każdy zobaczy. RE: Indeks Glikemiczny - michał.k - 13-03-2012 17:47 IG- nie sprawdza sie w 100% tak naprwde liczy się indeks sytości(IS) |