Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne
Źródło żelaza - Wersja do druku

+- Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne (http://muscle-centre.pl)
+-- Dział: Odżywianie (/dzial-od%C5%BCywianie)
+--- Dział: Dieta (/dzial-dieta)
+--- Wątek: Źródło żelaza (/watek-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-%C5%BCelaza)



Źródło żelaza - Gumiss - 15-02-2012 12:03

Siema

Muszę wprowadzić do diety żelazo, gdzie go znajdę najwięcej. Proszę o podanie kilku produktów.


RE: Źródło żelaza - łapa50cm. - 15-02-2012 13:00

Wątroba mim zdaniem
Źródła żelaza w pokarmach
Głównym i najlepszym źródłem żelaza w żywności, są produkty zwierzęce. Wchłania się z nich około 25% żelaza. Są to: chude mięso mięso wołowe, indyk, drób, tłuste ryby, wątroba zwierząt i żółtko jaja.
Z produktów roślinnych wchłania się o wiele mniej tego pierwiastka, bo niepełne 5%. Roślinnym źródłem żelaza są rośliny strączkowe, zielone, świeże warzywa (brokuły, papryka, szpinak, natka), owoce (suszone figi), nasiona (sezam) i płatki śniadaniowe.
Można jednak zwiększyć stopień wchłaniania żelaza, łącząc produkty zawierające ten pierwiastek z żywnością bogatą w witaminę C: owoce cytrusowe, świeże warzywa, soki owocowe; fruktozę (wszystkie owoce); białko (mięso zwierząt i ryb).
Pamiętajmy, że nadmiar błonnika, wapnia, cynku i manganu w diecie może przyczynić się do zaburzeń wchłania żelaza w organizmie.
w 100gr. masz taką zawartosc witamin i innych odzywczych własciwosci
Kalorie: 234 kcal
Energia: 979,1 kJ
Białko: 18,1 g
Węglowodany: 4,5 g
Tłuszcz: 14,4 g
Cholesterol: 258,6 mg
Błonnik: 0,2 g
Witamina A: 6882 ?g
Witamina D: 1,1 ?g
Witamina E: 1 mg
Witamina K: 25,8 ?g
Tiamina: 0,1 mg
Ryboflawina: 1,8 mg
Niacyna: 10 mg
Witamina B5: 3,8 mg
Witamina B6: 0,3 mg
Biotyna: 44,4 ?g
Witamina B9: 158,1 ?g
Witamina B12: 32,2 ?g
Sód: 326 mg
Potas: 147 mg
Wapń: 10 mg
Magnez: 14 mg
Fosfor: 225 mg
ŻELAZO ------: 12,4 mg
Cynk: 4,7 mg
Miedź: 2,6 mg
Mangan: 0,3 mg
Fluor: 0,1 mg
Jod: 14,1


RE: Źródło żelaza - michał.k - 15-02-2012 13:31

Masz dwa żelaza hemowe(zwierzęce) i niehemowe (rośline). Ale wchłaniane (w górnej części jelita) i tak w postaci niehemowej(czyli przemiana Fe3 do Fe2)
Główną role w tej redukcji bierze odgrywa kwas solny i Wit.C

Wchłanianie żelaza maleje kiedy spożywasz:
fityniny, kwas szczawianowy, tanina, fosforany, odczyn ph zasadowy, wapń i niektóre białka roślin
Zwiększają wchłanianie po wpływem:
Wit.C , aminokwasów, oraz czynnika który występuje w mięsie.

Oraz od polipeptydu który reguluje pobór żelaza z tresci pokarmowej, za sprawą hepacydyny(polipeptyd)
Najwięcej żelaza faktycznie jest w wątrobie, ale z racji że jest to narząd który ma za zadanie neutralizować toksyny, to często jest też nim obciążony, wiec nie zaleca się wliczać go do jadłospisu. Może stanowić urozmaicenie diety od czasu do czasu.
Ponadto wszystkie inne mięsa zawierają sporo żelaza(około20%),
Z niehemowych to: strączkowe/pietruszka(liście)/zboża orzechy ? przyswajalność na poziomie 1-5%



Temat znam dobrze bo robiłem prezentacje całkiem nie dawno


RE: Źródło żelaza - łapa50cm. - 15-02-2012 13:39

michał .k a co ja napisałem !? , ty nie umiesz napisac normalnie ? tylko jakies ksiązkowe nazwy i wogole Uśmiech


RE: Źródło żelaza - michał.k - 15-02-2012 13:45

Dałem uzupełnienie do twojej wypowiedzi i sprosotowanie(z watróbką)Uśmiech
Umie pisac po normalnemu, ale uzupelniam wiedze innym zeby wiedzieli co i jak z żelazem Język


RE: Źródło żelaza - P3zemO - 18-02-2012 22:49

zródło ?
-minerały olimp???
;P