Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne

Pełna wersja: W jakich produktach powinniśmy wybierać ?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Białka - są to podstawowe elementy budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka oraz wielu związków takich jak: enzymy, hormony, przeciwciała. Białka regulują nasze procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju, zapewniając prawidłowy stan i funkcjonowanie naszego organizmu. Odpowiednie ilości białek decydują o normalnym wzroście i rozwoju człowieka, regeneracji wydalanych lub uszkodzonych tkanek. Białka są to związki wielkocząsteczkowe zbudowane są z aminokwasów. Istnieje około 20 aminokwasów, a 8 z nich, zwanych niezbędnymi lub egzogennymi, zawartych jest w białku pochodzenia zwierzęcego, które przyjmujemy w pożywieniu. Tylko niektóre produkty żywnościowe pochodzenia roślinnego zawierają 8 niezbędnych aminokwasów. dlatego też istotna jest różnorodność przyjmowanych pokarmów.

[Obrazek: scaled.php?server=607&filename=d...es=landing]

ZAPOTRZEBOWANIE NASZEGO BIAŁKA W ZALEŻNOŚCI OD WIEKU

[Obrazek: scaled.php?server=835&filename=a...es=landing]

Węglowodany - to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu. Węglowodany są zdrowe dla układu trawiennego, lecz konsekwencje ich nadmiernego spożywania są już dla organizmu bardzo niekorzystne ? zwłaszcza otyłość i cukrzyca, które pociągają za sobą kolejne, bardzo poważne schorzenia.

[Obrazek: scaled.php?server=20&filename=di...es=landing]

Tłuszcze ? Zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla. Większość tłuszczów nie ma zapachu, jest nierozpuszczalna w wodzie i rozpuszczalnikach polarnych oraz dobrze rozpuszczalna w rozpuszczalnikach niepolarnych. Wszystkie tłuszcze są lżejsze od wody, odczyn tłuszczów jest obojętny. Ich stan skupienia zależy od tego, jakie reszty kwasowe tworzą cząsteczkę. Tłuszcze stałe zawierają nasycone reszty kwasowe o długich łańcuchach węglowych, natomiast tłuszcze ciekłe zawierają nienasycone reszty kwasowe (reszty, w których występują wiązania podwójne) lub reszty kwasowe o krótkich łańcuchach węglowych. Kwasy nienasycone występujące w naturalnych tłuszczach są izomerami cis. Większość tłuszczów to estry mieszane, czyli takie, które w cząsteczce zawierają różne reszty kwasowe.

[Obrazek: scaled.php?server=833&filename=d...es=landing]


Jakie obrać priorytety ?

[Obrazek: scaled.php?server=38&filename=di...es=landing]


Pozdrawiam Uśmiech

źródła

http://www.odzywianie.info.pl/Bialka.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82ka
Witam. Ciekawie zrobione, ale jeden obrazek nie pasuje (przy tłuszczach drugi raz są węglowodany).
Dzięki Wielkie ! Już poprawione, a tak na marginesie zapraszam do przedstawienia się
Piter16 -
super, że dajesz tematy i się udzielasz ale przy takich opracowaniach podawaj źródła na podstawie, których pisałeś opracowanie (lub skąd przekopiowałeś) - wypadałoby przyjąć taką konwencję
Informację czerpałem z wielu źródeł i swoich materiałów Uśmiech Dane pochodzą ze stron gdzie każdy dowolnie może zmieniać po swojemu definicje, ale masz rację Uśmiech wstawię kod źródłowy dla świętego spokoju
Oczko ogólnie internet jest dostępny dla każdego - w to nie wątpię Uśmiech

działaj aktywnie Uśmiech
Wszystko fajnie, ale podaj źródło strony.
Dobre Uśmiech
Przekierowanie