01-09-2011, 22:36
Sałatka gyros - zawiera mało WW, natomiast więcej tłuszczu i białka. Dobra na LowCarb lub jako urozmaicenie codziennej, szarej diety
Składniki:
Kapusta Pekińska (średnia główka)
Piersi z kurczaka 300g
Cebula (mała)
Kukurydza konserwowa 100 g (nie ma na focie
)
Ogórki konserwowe (wg gustu)
Majonez 50 g
Keczup 50 g
Przyprawa do gyrosa
Czosnek w proszku/świeży (nie miałem świeżego)
Trochę oleju/oliwy do smażenia
Mięso kroimy, posypujemy przyprawą gyros i odkładamy na chwilę aby przeszło smakiem, następnie wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy co chwilę mieszając na wolnym ogniu
![[Obrazek: obraz019cz8.jpg]](http://img155.imageshack.us/img155/9569/obraz019cz8.jpg)
W międzyczasie robimy sos - majonez mieszamy z keczupem (proporcje wg gutsu) i dodajemy rozgnieciony czosnek (ja dałem czosnek w proszku). Można dać obrobine wody, aby sos nie był za gęsty.
![[Obrazek: obraz021ey5.jpg]](http://img99.imageshack.us/img99/9363/obraz021ey5.jpg)
![[Obrazek: obraz023xt6.jpg]](http://img99.imageshack.us/img99/5834/obraz023xt6.jpg)
Next - kroimy warzywka
![[Obrazek: obraz024ji8.jpg]](http://img135.imageshack.us/img135/5655/obraz024ji8.jpg)
![[Obrazek: obraz026ao2.jpg]](http://img80.imageshack.us/img80/2108/obraz026ao2.jpg)
I teraz - w dużym naczyniu układamy nasze składniki warstwowo:
kapusta
kurczak
ogóreczki
kukurydza
cebula
sos
...
i tak aż skończą się składniki
![[Obrazek: obraz028ur1.jpg]](http://img135.imageshack.us/img135/9208/obraz028ur1.jpg)
Teraz do lodówki na godzinkę-dwie, żeby sałatka przeszła i gotowe!
![[Obrazek: obraz029zy1.jpg]](http://img135.imageshack.us/img135/7269/obraz029zy1.jpg)
Przy wykorzystanej przeze mnie ilości składników wychodzi:
69 g Białka
45 g Tłuszczu
30 g WW
804 kalorie
Oczywiście majonez można zamienić na jogurt naturalny, ale to nie jest ten smak - zależy od gustu ;-)
Gramaturę poszczególnych składników dobieramy wg uznania.
Pozdro
Składniki:
Kapusta Pekińska (średnia główka)
Piersi z kurczaka 300g
Cebula (mała)
Kukurydza konserwowa 100 g (nie ma na focie

Ogórki konserwowe (wg gustu)
Majonez 50 g
Keczup 50 g
Przyprawa do gyrosa
Czosnek w proszku/świeży (nie miałem świeżego)
Trochę oleju/oliwy do smażenia
Mięso kroimy, posypujemy przyprawą gyros i odkładamy na chwilę aby przeszło smakiem, następnie wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy co chwilę mieszając na wolnym ogniu
![[Obrazek: obraz019cz8.jpg]](http://img155.imageshack.us/img155/9569/obraz019cz8.jpg)
W międzyczasie robimy sos - majonez mieszamy z keczupem (proporcje wg gutsu) i dodajemy rozgnieciony czosnek (ja dałem czosnek w proszku). Można dać obrobine wody, aby sos nie był za gęsty.
![[Obrazek: obraz021ey5.jpg]](http://img99.imageshack.us/img99/9363/obraz021ey5.jpg)
![[Obrazek: obraz023xt6.jpg]](http://img99.imageshack.us/img99/5834/obraz023xt6.jpg)
Next - kroimy warzywka
![[Obrazek: obraz024ji8.jpg]](http://img135.imageshack.us/img135/5655/obraz024ji8.jpg)
![[Obrazek: obraz026ao2.jpg]](http://img80.imageshack.us/img80/2108/obraz026ao2.jpg)
I teraz - w dużym naczyniu układamy nasze składniki warstwowo:
kapusta
kurczak
ogóreczki
kukurydza
cebula
sos
...
i tak aż skończą się składniki

![[Obrazek: obraz028ur1.jpg]](http://img135.imageshack.us/img135/9208/obraz028ur1.jpg)
Teraz do lodówki na godzinkę-dwie, żeby sałatka przeszła i gotowe!
![[Obrazek: obraz029zy1.jpg]](http://img135.imageshack.us/img135/7269/obraz029zy1.jpg)
Przy wykorzystanej przeze mnie ilości składników wychodzi:
69 g Białka
45 g Tłuszczu
30 g WW
804 kalorie
Oczywiście majonez można zamienić na jogurt naturalny, ale to nie jest ten smak - zależy od gustu ;-)
Gramaturę poszczególnych składników dobieramy wg uznania.
Pozdro