Sałatka gyros - zawiera mało WW, natomiast więcej tłuszczu i białka. Dobra na LowCarb lub jako urozmaicenie codziennej, szarej diety
Składniki:
Kapusta Pekińska (średnia główka)
Piersi z kurczaka 300g
Cebula (mała)
Kukurydza konserwowa 100 g (nie ma na focie
)
Ogórki konserwowe (wg gustu)
Majonez 50 g
Keczup 50 g
Przyprawa do gyrosa
Czosnek w proszku/świeży (nie miałem świeżego)
Trochę oleju/oliwy do smażenia
Mięso kroimy, posypujemy przyprawą gyros i odkładamy na chwilę aby przeszło smakiem, następnie wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy co chwilę mieszając na wolnym ogniu
W międzyczasie robimy sos - majonez mieszamy z keczupem (proporcje wg gutsu) i dodajemy rozgnieciony czosnek (ja dałem czosnek w proszku). Można dać obrobine wody, aby sos nie był za gęsty.
Next - kroimy warzywka
I teraz - w dużym naczyniu układamy nasze składniki warstwowo:
kapusta
kurczak
ogóreczki
kukurydza
cebula
sos
...
i tak aż skończą się składniki
Teraz do lodówki na godzinkę-dwie, żeby sałatka przeszła i gotowe!
Przy wykorzystanej przeze mnie ilości składników wychodzi:
69 g Białka
45 g Tłuszczu
30 g WW
804 kalorie
Oczywiście majonez można zamienić na jogurt naturalny, ale to nie jest ten smak - zależy od gustu ;-)
Gramaturę poszczególnych składników dobieramy wg uznania.
Pozdro