01-09-2011, 22:38
Składniki:
piersi z kurczaka (ja wziąłem 200 g)
oliwa do chwilowego podsmażenia (ok. 10g)
cebulka
przyprawy (sos sojowy, zioła prowansalskie, pieprz czarny, czosnek w proszku itp, co kto lubi)
łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu
Piersi rozbijamy, przyprawiamy (ja użyłem przyprawy kebab).
Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy z obu stron, po czym dorzucamy dużą ilość cebulki (w końcu sos cebulowy ma być \-) )
![[Obrazek: obraz009pj0.jpg]](http://img147.imageshack.us/img147/3008/obraz009pj0.jpg)
Po krótkim podsmażeniu cebulki, dolewamy wodę, przyprawiamy (ja dałem zioła prowan., czosnek w proszku, pieprz ziołowy).
Przykrywamy i dusimy na malutkim ogniu, na bieżąco podlewany jak woda za bardzo paruje.
![[Obrazek: obraz010fh8.jpg]](http://img232.imageshack.us/img232/3237/obraz010fh8.jpg)
W międzyczasie w kubeczku rozrabiamy łyżeczkę mąki z letnią wodą i sosem sojowym, rozrabiamy dokładnie, aby grudek nie było
![[Obrazek: obraz011mo1.jpg]](http://img90.imageshack.us/img90/3865/obraz011mo1.jpg)
Po około 15-tu minutach duszenia powolutku wlewamy rozrobioną papkę na patelnie, cały czas mieszając. Jak sos wychodzi za gęsty to dolewamy trochę wody.
Dusimy jeszcze 3-5 minut pod pokrywką i gotowe 8-)
Świetnie smakuje z kaszą, makaronem, ryżem, ziemniaczkami, ostatnio nawet jadłem z chlebem. Z warzyw pasuje tutaj ogórek kiszony :-))
BTW:
WW: 2 g (bez dodatków, sam sos z piersią)
T: 10 g
B: 40 g
Życzę smacznego i pozdrawiam
piersi z kurczaka (ja wziąłem 200 g)
oliwa do chwilowego podsmażenia (ok. 10g)
cebulka
przyprawy (sos sojowy, zioła prowansalskie, pieprz czarny, czosnek w proszku itp, co kto lubi)
łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu
Piersi rozbijamy, przyprawiamy (ja użyłem przyprawy kebab).
Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy z obu stron, po czym dorzucamy dużą ilość cebulki (w końcu sos cebulowy ma być \-) )
![[Obrazek: obraz009pj0.jpg]](http://img147.imageshack.us/img147/3008/obraz009pj0.jpg)
Po krótkim podsmażeniu cebulki, dolewamy wodę, przyprawiamy (ja dałem zioła prowan., czosnek w proszku, pieprz ziołowy).
Przykrywamy i dusimy na malutkim ogniu, na bieżąco podlewany jak woda za bardzo paruje.
![[Obrazek: obraz010fh8.jpg]](http://img232.imageshack.us/img232/3237/obraz010fh8.jpg)
W międzyczasie w kubeczku rozrabiamy łyżeczkę mąki z letnią wodą i sosem sojowym, rozrabiamy dokładnie, aby grudek nie było
![[Obrazek: obraz011mo1.jpg]](http://img90.imageshack.us/img90/3865/obraz011mo1.jpg)
Po około 15-tu minutach duszenia powolutku wlewamy rozrobioną papkę na patelnie, cały czas mieszając. Jak sos wychodzi za gęsty to dolewamy trochę wody.
Dusimy jeszcze 3-5 minut pod pokrywką i gotowe 8-)
Świetnie smakuje z kaszą, makaronem, ryżem, ziemniaczkami, ostatnio nawet jadłem z chlebem. Z warzyw pasuje tutaj ogórek kiszony :-))
BTW:
WW: 2 g (bez dodatków, sam sos z piersią)
T: 10 g
B: 40 g
Życzę smacznego i pozdrawiam