Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne

Pełna wersja: Smaczna tuna.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam :-)

Zapewne niejeden z Was na słowo "tuńczyk" reaguje frustracją i obrzydzeniem, do niedawna sam należałem do takich ludzi, ale ... to się zmieniło ! Od kiedy zacząłem robić poniższe, jakże wykwintne danko, to tuńczyk stał się jednym z moich ulubionych źródeł białka (3-4 razy w tyg jem go przed treningiem)
Mam nadzieje, że ten przepis zmieni Wasze poglądy na Mr. Tunę

Pokażę jakże proste i banalne pod względem doboru składników, a zarazem wyśmienite w smaku "danie".

Składniki:
- ryż paraboliczny
- tuńczyk w sosie własnym, w KAWAŁKACH !
- łyżka lub dwie tłuszczu (ja użyłem oleju, oliwę IMO za bardzo będzie tutaj czuć, można dać również olej lniany)
- przyprawa gyros lub kebab
[Obrazek: 206722924e650640.jpg]

Odcedzamy tuńczyka
[Obrazek: f75997d1f324afeb.jpg]

Następnie do miski i rozdrabniamy
[Obrazek: 863e26ccf2efc5ad.jpg]

Dorzucamy ugotowany i odcedzony ryż
[Obrazek: ae56a1f8608439a2.jpg]

Sypiemy przyprawkę i dolewamy tłuszcz


I gotowe !
[Obrazek: c906f262006e161f.jpg]

Wartości odżywcze:
ja użyłem gramatury:
- 150 g ryżu
- 130 g tuny (waga tuny po odsączeniu)
- 20 g oleju
- duużo przyprawki :-)

Wyszło:
B: 38 (w tym 27 zwierzęce)
T: 23 g
WW: 113
Kcal: 831

Jeżeli ktoś chce zjeść posiłek po treningu to wiadomo, że nie dodawać w takiej sytuacji tłuszczu, natomiast przed treningiem tłuszcz można dodać (no chyba, że ktoś się czuje ociężale po zjedzeniu tłuszczu przed treningiem, ale np ja takich problemów nie odczuwam). Oczywiście gramaturę można dobierać indywidualnie :-)

Życzę smacznego

Pozdrawiam
Standardowe danie po treningu tylko bez oleju i Ja dodaje kukurydze.
Może wygląd niezbyt apetyczny ale wszamał bym i tak od razu.
Tak jak kolego wyżej napisał kukurydza dodała by trochę smaczku.
Lubie tuńczyka anie nigdy nie jadłem go z ryżem . Na pewno wypróbuje .
Banalne to jest,ale nigdy na to nie wpadlem Duży uśmiech
Fajny sposób, ale wybierajcie raczej ryby świeże niż te puszkowane.

Pozdrawiam M.K
Dobry przepis ale można jeszcze urozmaicic. Ja jednak mwybieram opcje z makaronem, pozdrawiam
Można robić z makaronem, kaszą,ryżem brązowym byle było to dobre źródło węgli.
Jak komu pasuje tak robi. Plusik!
Ja kocham tuńczyka aczkolwiek nie wpadłem, żeby dodać do niego ryżu Uśmiech. Jestem aktualnie w czasie spożywanie tego dania. 5/5 plusik
Przekierowanie