09-09-2011, 14:55
Kwasy tłuszczowe omega-3
Wbrew panującym przekonaniom nie wszystkie tłuszcze są szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Znajdujące się głównie w rybach kwasy eikozapentaenowy, dokozaheksaenowy i alfa-linolenowy potocznie znane pod nazwą kwasy tłuszczowe omega-3 - odgrywają znaczącą rolę w wielu ważnych procesach w organizmie, od kontrolowania krzepliwości i ciśnienia krwi po zmniejszanie stanu zapalnego.
Rzadkość zapadania przez Eskimosów na reumatoidalne zapalenie stawów i chorobę serca przykuło uwagę naukowców zwłaszcza, iż , dieta mieszkańców Bieguna północnego jest wyjątkowo bogata w oleje (ryb, fok i wielorybów ).Fakt ten zmusił naukowców do dokładniejszego przyjrzenia się kwasom tłuszczowym omega-3. W Bardzo krótkim czasie lekarze orzekli, że kwasy te są niezbędne do zachowania zdrowia.
Kwasy tłuszczowe w walce o serce
Choroby serca są jedna z głównych przyczyn umieralności u osób dorosłych. W tętnicach tworzą się złogi miażdżycowe, blokujące dopływ krwi i tlenu do serca czego następstwem jest zawał. Jak wykazały badania dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 może zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Główne zalety kwasów tłuszczowych omega-3:
1.Występuje mniejsza tendencja do tworzenia zakrzepów przez komórkowate struktury krwi zwane płytkami krwi.
2. Zmniejszeniu ulega poziom trójglicerydów, tłuszczów we krwi związanych z cholesterolem, które mają wpływ na chorobę serca.
3.Obniża się ciśnienie krwi poprzez ograniczanie produkcji pro- staglandyn, leukotrienów i tromboksanu ? substancji odpowiedzialnych w organizmie za zwężanie się naczyń krwionośnych.
4.Poprawia się praca serca, łagodnieje stan zapalny w tętnicach.
Dodatkowo kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają istotną rolę w profilaktyce, są również cennym środkiem leczniczym dla ludzi już dotkniętych chorobą serca. Przyjmowane w dużych ilościach zapobiegają nawrotowi zwężenia tętnic, tak zwanej reobliteracji, do której często dochodzi po tym, gdy chory przejdzie angioplastykę w celu poszerzenia lub wręcz otwarcia zablokowanego naczynia tętniczego odżywiającego serce.
Pomagają na:
-astmę
-depresję
-dnę
-łuszczycę
-problemy menstruacyjne
-problemy z pamięcią
-problemy z paznokciami
-przerost gruczołu krokowego
-suchą skórę
-wyprysk
-wysokie ciśnienie krwi
-wysokie stężenie cholesterolu
-zaburzenia rytmu serca
-zapalenie jelit
-zapalenie stawów
-zapalenie torebki, zapalenie ścięgna
-zmarszczki
Bez względu czy masz problemy z sercem czy też nie w celu zapobiegawczym , zgodnie z zaleceniem lekarzy powinieneś w każdym tygodniu spożywać tłuste ryby, zasobne w kwasy tłuszczowe omega-3. Zaliczają się do nich łosoś, makrela i świeży tuńczyk (ale nie z puszki, ponieważ jego olej rozkłada się podczas przetwarzania), świeże lub puszkowane sardynki. Według badań Instytutu Zdrowia i Żywienia można bez obaw urozmaicać dietę o tłuste ryby: do 4 razy w tygodniu w przypadku mężczyzn i kobiet, którzy ukończyli wiek rozrodczy. 2 porcje tygodniowo dla dziewcząt i kobiet w wieku rozrodczym. Radzi się, by dzieci poniżej 16. roku życia i kobiety w wieku rozrodczym zrezygnowały z marlina, rekina i miecznika, ponieważ w tłuszczu dużych drapieżników kumulują się w wysokim stężeniu szkodliwe zanieczyszczenia. Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz lub nie chcesz spożywać wyżej wymienionych produktów , przyjmuj kapsułki z olejem ryb.
Kwasy omega-3 zadbają o Twoje stawy
Mają również korzystny wpływ na kości, zwłaszcza u kobiet w okresie postmenopauzy, które cierpią na osteoporozę, lub są nią szczególnie zagrożone. Badania potwierdziły, iż kości kobiet, którym podawano przez 18 miesięcy kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują prawidłową gęstość i są mniej podatne na złamania w przeciwieństwie do kobiet, które ich nie stosowały.
Ponadto kwasy tłuszczowe pomagają:
a)Poprawić stan zdrowia psychicznego - spadek spożycia ryb według naukowców może przyczyniać się do zapadalności na depresje. Niski poziom kwasów tłuszczowych omega-3 może stać się przyczyną osłabienia błon komórkowych i produkcji pewnych neuroprzekaźników w ludzkim mózgu. Wśród 44 osób z psychozą maniakalno-depresyjną u blisko 2/3 nastąpiła poprawa po tym jak zaczęły przyjmować olej z ryb.
b)Zapobiegać nowotworowi - oleje z ryb mogą być przydatne w profilaktyce raka piersi,prostaty oraz okrężnicy.
c)Złagodzić bóle menstruacyjne- Kobiety stosujące kwasy tłuszczowe omega-3 odczuwają mniejsze skurcze podczas miesiączki, dzięki obniżeniu poziomu prostaglandyn, związków chemicznych, które zwiększają skurcze i dyskomfort.
d)Złagodzić bóle brzucha - 69 procent cierpiących na Chorobę Leśniowskiego - Crohna przyjmujących suplementy z olejem ryb nie narzekały na objawy w przeciwieństwie do 28 procent w grupie tych, którzy nie stosowali rybiego oleju.
e)Najnowsze badania donoszą, że kawasy omega-3 spowalniają starzenie się komórek.
Musisz to wiedzieć
1.Tylko kwasy tłuszczowe omega-3 z oleju ryb i wątroby dorsza przynoszą korzyści opisane w powyższym artykule.
2.Zalecana dawka suplementów z rybim olejem wynosi od 3000 do 5000 mg/dzień.
3.Najlepiej podziel dzienną dawkę na 3 mniejsze porcję i dodawaj je do posiłków. Pomoże to w uniknięciu efektów ubocznych np. biegunki, rybnego zapachu ciała czy wzdęć.
4.Nie należy przyjmować więcej niż 6000 mg dziennie oleju z ryb ponieważ może zaburzyć krzepnięcie krwi.
5.Suplementy z olejem z ryb najlepiej przechowywać w lodówce.
6.Kobiety w ciąży nie powinny spożywać oleju z wątroby dorsza, gdyż zawiera zbyt dużo witaminy A).
7. Jeśli stosujesz lek przeciwzakrzepowy, taki jak aspiryna lub cierpisz na zaburzenia krzepliwości krwi przed stosowaniem rybiego oleju skonsultuj się z lekarzem.
8.W przypadku uczulenia na ryby całkowicie zrezygnuj z przyjmowania oleju z ryb.
9. Jeśli cierpisz na cukrzycę, ogranicz przyjmowaną dawkę do 2000 mg/dzień.
Przydatne linki:
Cholesterol - jak skutecznie obniżyć jego poziom
Dieta Dukana
Odchudzanie przewodnik