09-02-2012, 19:55
A ja polecam kruche ciasteczka z siemieniem lnianym. Pyszne i oczywiście zdrowe
250g mąki
100g mielonego siemienia lnianego
25g siemienia w ziarenkach
25g płatków owsianych
100g brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
250g masła
4 żółtka
50g posiekanych fig
50g czekolady deserowej
brązowy cukier i siemię do obtoczenia
Wymieszaj mąkę z siemieniem i suchymi składnikami. Szybko przesiekaj mieszankę z masłem (powstaną okruchy), dodaj żółtka i wyrób na spójne ciasto. Na końcu dodaj posiekaną czekoladę i figi. Z ciasta uformuj wałeczki średnicy ok 4cm i obtocz je w brązowym cukrze lub ziarnach siemienia. Zawiń szczelnie w folię spożywczą i wstaw na 40 minut do zamrażarki.
Rozgrzej piekarnik do 180st i wyłóż blachy papierem do pieczenia. Zmrożone ciasto pokrój na ok 1cm grubości plasterki i układaj na blasze. Piecz ok 12-14 minut. studź na kratce. Można przechowywać w puszce, ale niezbyt długo.
źródło: http://www.chillibite.pl/2010/04/kruche-...ianym.html
250g mąki
100g mielonego siemienia lnianego
25g siemienia w ziarenkach
25g płatków owsianych
100g brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
250g masła
4 żółtka
50g posiekanych fig
50g czekolady deserowej
brązowy cukier i siemię do obtoczenia
Wymieszaj mąkę z siemieniem i suchymi składnikami. Szybko przesiekaj mieszankę z masłem (powstaną okruchy), dodaj żółtka i wyrób na spójne ciasto. Na końcu dodaj posiekaną czekoladę i figi. Z ciasta uformuj wałeczki średnicy ok 4cm i obtocz je w brązowym cukrze lub ziarnach siemienia. Zawiń szczelnie w folię spożywczą i wstaw na 40 minut do zamrażarki.
Rozgrzej piekarnik do 180st i wyłóż blachy papierem do pieczenia. Zmrożone ciasto pokrój na ok 1cm grubości plasterki i układaj na blasze. Piecz ok 12-14 minut. studź na kratce. Można przechowywać w puszce, ale niezbyt długo.
źródło: http://www.chillibite.pl/2010/04/kruche-...ianym.html