16-02-2012, 23:09
Udko z kurczaka ze szpinakiem
Składniki:
Udo kurczaka ok. 150-200 g
ryż 80 g
szpinak 100 g
1 ząbek czosnku
Śmietanka 18%-36% (ilość dowolna)
Zbrzydła Ci pierś z kurczaka, możesz spróbować tego przepisu na udko !
Pieczenie rozpoczynasz od 220 stopni.Po około 8 minutach zmniejsz temperaturze do 180-
-150 stopni.Pozwoli to na uzyskanie chrupiącej skórki i soczystego mięsa. Pieczemy
następnie przez 15-20 minut.
Gotujemy ryż tak jak zawsze około 10-15 min.
Szpinak smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek.
Doprawiamy solą wedle uznania.Do szpinaku dodajemy pokrojony czosnek i smażymy przez 2-3 minuty.
Pod koniec dodajemy odrobinę śmietanki i gotujemy przez 2-3 minuty pod przykryciem.
Przyprawy to kwestia indywidualna, warto pamiętać o natarciu udka solą aby uzyskać dobry smak mięsa.
Najlepiej przygotowywać udko na brytfance z otworami aby nie nasiąknęło tłuszczem.
Wartości odżywcze:
Białko:43,5 g
Węglowodany:69 g
Tłuszcze:17 g
Kcal. 466
Składniki:
Udo kurczaka ok. 150-200 g
ryż 80 g
szpinak 100 g
1 ząbek czosnku
Śmietanka 18%-36% (ilość dowolna)
Zbrzydła Ci pierś z kurczaka, możesz spróbować tego przepisu na udko !
Pieczenie rozpoczynasz od 220 stopni.Po około 8 minutach zmniejsz temperaturze do 180-
-150 stopni.Pozwoli to na uzyskanie chrupiącej skórki i soczystego mięsa. Pieczemy
następnie przez 15-20 minut.
Gotujemy ryż tak jak zawsze około 10-15 min.
Szpinak smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek.
Doprawiamy solą wedle uznania.Do szpinaku dodajemy pokrojony czosnek i smażymy przez 2-3 minuty.
Pod koniec dodajemy odrobinę śmietanki i gotujemy przez 2-3 minuty pod przykryciem.
Przyprawy to kwestia indywidualna, warto pamiętać o natarciu udka solą aby uzyskać dobry smak mięsa.
Najlepiej przygotowywać udko na brytfance z otworami aby nie nasiąknęło tłuszczem.
Wartości odżywcze:
Białko:43,5 g
Węglowodany:69 g
Tłuszcze:17 g
Kcal. 466