(18-02-2012 10:04)michał.k napisał(a): [ -> ]KuzKo
daj spokuj z ser białem i kurczakiem -ty masz jeść mieso czerwone
Tak jakby to było najzdrowsze mięso,jeżeli nie będziesz zmieniał mięsa co jakiś czas to rozwalisz sobie kichy,gdyż zawiera dużo fosfatów oraz kwasów, które wymagają obecności sodu i wapnia, by nerki mogły je wyeliminować, dlatego jego nadmiar w diecie grozi niedoborem tych pierwiastków. Sód i wapń to dwa minerały stanowiące zasadową rezerwę organizmu, mającą zrównoważyć nadmierną kwasowość. Sole sodu są ważne dla zdrowia ze względu na fakt, że stanowią istotny składnik krwi i limfy, utrzymujące równowagę sodowo-potasową. Konsekwencją nadmiernej utraty sodu i potasu jest nadciśnienie, zmniejszenie siły mięśni i bóle mięśniowe, zaburzenie gospodarki wodnej, wzrost przepuszczalności błon komórkowych. Utrata wapnia prowadzi do osteoporozy. Nadmiar czerwonego mięsa może doprowadzić też do niedoboru witaminy B6 i B3 oraz magnezu.
Zatem ser biały, kurczak i czerwone mięso. A co do tych witamin, to mam w domu jakiś Tran Norweski z Omega 3. Zacząć go brać ? Jeśli tak to w jakich ilościach ?
Litwin81
Zgoda, dlatego zalecam jeść dużo warzyw do posiłku, zmiany o jakich ty piszesz nastapią po wielu latach opychania sie tylko i wyłacznie miesem czerwonym bez obecnosci innych składników .
wit.b6 zalecam dawkowac po terningu miedzyinnymi w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych(homocysteina) oarz magnez.
Zresztą mieso czerwone góruje pod względem składu nad kurczakiem który jest wyjałowiony(Cynk witaminy, z grupy B, czynnik wzrostu, kilka frakcja białek, więcej wit i minerałów, tłuszcze, kreatyna, żelazo hemowe itd.)
Ser biały odpada w duzych ilosciach
Kochani
IMO kazdy typ miesa jest ok - zbilansowana = troche tego tego .. nie ciagle ten sam cyc lub ten sam stejk ^^.
No nie zjedzcie mnie
Ps. motonia nie jest wskazana nawet w odzywianiu
No to włąsnie to tłumacze, ze wy nąstop jecie kurczakii biały ser i tuńczyk - inne źródła dla was nie istnieją
(18-02-2012 12:09)michał.k napisał(a): [ -> ]Litwin81
Zgoda, dlatego zalecam jeść dużo warzyw do posiłku, zmiany o jakich ty piszesz nastapią po wielu latach opychania sie tylko i wyłacznie miesem czerwonym bez obecnosci innych składników .
wit.b6 zalecam dawkowac po terningu miedzyinnymi w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych(homocysteina) oarz magnez.
Zresztą mieso czerwone góruje pod względem składu nad kurczakiem który jest wyjałowiony(Cynk witaminy, z grupy B, czynnik wzrostu, kilka frakcja białek, więcej wit i minerałów, tłuszcze, kreatyna, żelazo hemowe itd.)
Ser biały odpada w duzych ilosciach
Jedząc mięso chce dostarczyć białka a nie witamin i minerałów,jedyny plus czerwonego jak dla mnie to to ze ma trochę kreatyny,ale białe mięso jest delikatniejsze dla żołądka(dlatego an problemy podaje się rosół i gotowane cycki),najlepiej zmieniać źródła mięsa.
Troszeczkę zboczyliśmy z tematu, także proszę się trzymać oficjalnej wersji.