FBW czy Split - Wersja do druku +- Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne (http://muscle-centre.pl) +-- Dział: Kulturystyka i Fitness (/dzial-kulturystyka-i-fitness) +--- Dział: Trening dla Początkujących (/dzial-trening-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych) +--- Wątek: FBW czy Split (/watek-fbw-czy-split) Strony: 1 2 |
FBW czy Split - TopiK - 23-08-2012 11:43 Witam, jestem tu nowy ale nie o tym będzie ten post. Sprawa wygląda następująco: trenuję boks 3 razy w tygodniu i na siłowni także 3 razy w tygodniu i tutaj rodzi się moje pytanie - czy na siłowni robić trening FBW czy tradycyjny split ? Jak będzie dla mnie lepiej ? Moim celem jest masa. (dane w profilu) RE: FBW czy Split - pepe - 23-08-2012 12:16 FBW dotąd aż będziesz widział efekty RE: FBW czy Split - TopiK - 23-08-2012 12:30 Dzięki za odp, a mógłbyś jeszcze wkleić tutaj jakiegoś byle jakiego gotowca i wszystko dokładnie wytłumaczyć, bo czytałem już kilka ale nie jestem pewny czy dobrze to rozumiem ; / RE: FBW czy Split - pepe - 23-08-2012 12:38 To już działka specjalisty w tym dziale, także musisz na jakiegoś poczekać aż będzie online RE: FBW czy Split - TopiK - 23-08-2012 12:49 OK, więc poczekam Dodam, że na siłowni ćwiczę w domu, a do dyspozycji mam taki sprzęcik: -skakanka -ekspander sprężynowy -ławeczka regulowana -ławeczka skośna do brzuszków -gryf łamany -gryf prosty -dwa małe gryfy -no i troszkę talerzyków :] RE: FBW czy Split - DajaN - 23-08-2012 14:51 w czasie kiedy będziesz czekał na specjaliste poczytaj na google.pl o FBW (jest bardzo dużo artykułów które ci się przydadzą ) tu masz przykładowy plan fbw A. Nogi:Przysiady z sztangą na barkach 3s Plecy:Podciąganie się na drążku szeroko 3s Klatka:Wyciskanie Sztangi ławka poziom 3s Barki:Wyciskanie sztangi z klatki 3s Triceps:Pompki odwrotne 2s Biceps:Uginanie ramion z sztangą stojąc 2s B. Nogi:Przysiad wykroczny 3s Plecy:Wiosłowanie Sztangą w opadzie tułowia 3s Klatka:Wyciskanie sztangielek ławka skos 3s Barki:Wznosy ramion bokiem w opadzie tułowia 3s Triceps:Francuskie wyciskanie leżąc 2s Biceps:Uginanie ramion z sztangielkami na przemian 2s pozamieniaj pare ćwiczeń pod swoje możliwości ze sprzętem i daj do sprawdzenia RE: FBW czy Split - TopiK - 23-08-2012 15:31 Cytat:w czasie kiedy będziesz czekał na specjaliste poczytaj na google.pl o FBW (jest bardzo dużo artykułów które ci się przydadzą ) No właśnie w tym problem, że nie wiem o co chodzi z tym planem A i planem B, i tu mam kilka pytań co do tego: 1. Plan A i B wykonuje się jednego dnia ? 2. Jak długie stosować odstępy między ćwiczeniami na daną partię? (chodzi o to jak długa przerwa między np. ćwiczeniami na nogi, a ćwiczeniami na plecy) 3. Ciężar taki jak przy treningu siłowym (z progresem)? RE: FBW czy Split - Marian - 23-08-2012 15:49 1. Plan A robisz w poniedziałek następny trening np. środa jedziesz planem B i tak na zmianę. 2.Odstępy między ćwiczeniami standardowe. 3.Możesz stosować progres. RE: FBW czy Split - TopiK - 23-08-2012 15:58 Aha, dzięki. Czyli w przypadku gdy chcę ćwiczyć 3 razy w tygodniu planem FBW, to oprócz planu A i B potrzebuję planu C, czy wystarczy zastosować ponownie plan A ? RE: FBW czy Split - DajaN - 23-08-2012 16:22 możesz stosować AB np. A robisz w poniedziałek,B robisz w środe i potem A robisz w piątek możesz także ułożyć sobie plan ABC żeby w każdy dzień treningowy robić coś innego |