Prawidłowy MC - Wersja do druku +- Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne (http://muscle-centre.pl) +-- Dział: Kulturystyka i Fitness (/dzial-kulturystyka-i-fitness) +--- Dział: Trening dla Początkujących (/dzial-trening-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych) +--- Wątek: Prawidłowy MC (/watek-prawid%C5%82owy-mc) Strony: 1 2 |
Prawidłowy MC - 404c8 - 13-01-2012 17:35 Który z tych MC jest prawidłowy? czy ? RE: Prawidłowy MC - BrotheR - 13-01-2012 18:16 tłumaczyłem już, każdy z nich jest dobry ale kulturystyczny to ten pełny MC, a nie na lekko zgiętych nogach... to tak jak z przysiadem, w kulturystce półprzysiad przynosi lepsze efekty niż pełen, a w sportach ciężarowych np olimpiady itd przysiad jest zaliczony wtedy gdy dwugłowe dotkną łydek... i każdy jest badany, mierzone są maksymalne zakresy ruchów dla danego zawodnika żeby zaliczyć mu próbę, tak samo jest np w wyciskopodrzucie na zawodach RE: Prawidłowy MC - Diabeł 88 - 13-01-2012 18:44 Witam! ja najbardziej zwracal bym uwage na to co pokazuje i mowi Jan Łuka.Na początek lapiemy tylko nachwytem po to aby wzmocnic chwyt...przechwyt nie jest nam potrzebny na etapie nowicjusza i nie na takim poziomie ciezarowym.Uczymy sie techniki...nic na sile. Napeno nie wykonujemy MC jak na 2 zalaczonym filmie gdzie widzimy jak chlop robi przeprosty,ktore sa bardzo kontuzjogenne. RE: Prawidłowy MC - łapa50cm. - 13-01-2012 19:03 dokładnie wszystkie są poprawnie wykonane Jan Łuka fajnie pokazuje wszystkie cwiczenia RE: Prawidłowy MC - 404c8 - 13-01-2012 19:05 Ok. A są jakieś przeciwskazania do stosowania MC "siłowego" w kulturystyce? Co do przysiadów to staram się robić pełne bo tak jest lepiej dla kolan. RE: Prawidłowy MC - BrotheR - 13-01-2012 19:16 przeciwwskazania? początkujący bankowo nabawi się kontuzji i będzie robił koci grzbiet dla zaawansowanego nie ma przeciwwskazań, po prostu będzie mniej efektywny pod względem sylwetkowym, wszak bardziej efektywny siłowo, ale mogą powstać dysproporcje siłowe miedzy nogami a grzbietem... oczywiście masz rację, pełen przysiad jest bezpieczniejszy dla kolan bo w momencie stykania łydek z dwugłowymi ud stawy są odciążone, ciężar spada na miednice znacznie mocniejszą wszak lepsze rezultaty w rozbudowie czworogłowych ud dają półprzysiady, no tylko trzeba się liczyć z tym, że kolana dostają po dupie... RE: Prawidłowy MC - łapa50cm. - 13-01-2012 19:22 dodam od siebie ze jak przyłozyłem sie do MC . stopniowo wzrastała siła na klatkie , barki , przysiad RE: Prawidłowy MC - koksik - 13-01-2012 19:44 na klate to nie bardzo ale na przysiad na pewno RE: Prawidłowy MC - 404c8 - 13-01-2012 19:50 Czyli nie ma w tym nic złego jak na prostowniki w FBW mam MC "siłowy"? Technikę mam opanowaną dobrze w tym siłowym, a tego kulturystycznego jeszcze nie próbowałem. RE: Prawidłowy MC - BrotheR - 13-01-2012 20:01 nie ma nic w tym złego jeżeli trenujesz pod wyniki siłowe a nie sylwetkowe spróbuj niżej zejść nogami i ciągnąć nogami jak najdłużej tak jak na filmiku, poczujesz na pewno miażdżącą różnicę i będziesz musiał kg zmniejszyć zapewne |