Sałatka gyros. - Wersja do druku +- Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne (http://muscle-centre.pl) +-- Dział: Odżywianie (/dzial-od%C5%BCywianie) +--- Dział: Przepisy Kulinarne (/dzial-przepisy-kulinarne) +--- Wątek: Sałatka gyros. (/watek-sa%C5%82atka-gyros) |
Sałatka gyros. - stud - 01-09-2011 22:36 Sałatka gyros - zawiera mało WW, natomiast więcej tłuszczu i białka. Dobra na LowCarb lub jako urozmaicenie codziennej, szarej diety Składniki: Kapusta Pekińska (średnia główka) Piersi z kurczaka 300g Cebula (mała) Kukurydza konserwowa 100 g (nie ma na focie ) Ogórki konserwowe (wg gustu) Majonez 50 g Keczup 50 g Przyprawa do gyrosa Czosnek w proszku/świeży (nie miałem świeżego) Trochę oleju/oliwy do smażenia Mięso kroimy, posypujemy przyprawą gyros i odkładamy na chwilę aby przeszło smakiem, następnie wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy co chwilę mieszając na wolnym ogniu W międzyczasie robimy sos - majonez mieszamy z keczupem (proporcje wg gutsu) i dodajemy rozgnieciony czosnek (ja dałem czosnek w proszku). Można dać obrobine wody, aby sos nie był za gęsty. Next - kroimy warzywka I teraz - w dużym naczyniu układamy nasze składniki warstwowo: kapusta kurczak ogóreczki kukurydza cebula sos ... i tak aż skończą się składniki Teraz do lodówki na godzinkę-dwie, żeby sałatka przeszła i gotowe! Przy wykorzystanej przeze mnie ilości składników wychodzi: 69 g Białka 45 g Tłuszczu 30 g WW 804 kalorie Oczywiście majonez można zamienić na jogurt naturalny, ale to nie jest ten smak - zależy od gustu ;-) Gramaturę poszczególnych składników dobieramy wg uznania. Pozdro RE: Sałatka gyros. - Kordas - 08-09-2011 21:47 Noo nie ma to jak majonez na fat RE: Sałatka gyros. - Marian - 08-09-2011 22:28 Danie dla osób na masie, od czasu do czasu można zjeść i zamienić zwykły majonez na light. RE: Sałatka gyros. - SzympekPL - 15-09-2011 11:51 wygląda pysznie, na pewno spróbuje RE: Sałatka gyros. - WS50 - 23-11-2011 15:41 wygląda pysznie muszę to spróbować ! RE: Sałatka gyros. - toxyna - 25-11-2011 17:16 Kozacko wygląda niedługo sobie przyrządze takie cudo RE: Sałatka gyros. - COLmamuska - 21-01-2012 20:22 uwielbiam tą sałatkę ja jeszcze dodaje warstwę jajka ugotowanego na twardo świetny pomysł z tym robieniem sosu, ja się zawsze męczyłam i smarowałam jedną warstwę majonezem (ciężko to szło) a drugą ketchupem, sos jest mniej gęsty i łatwiej się rozprowadza dzięki za podsunięcie pomysłu RE: Sałatka gyros. - moniks - 22-01-2012 22:31 ta sałatka świetnie się tez sprawdza na imprezach, ja robię ją bardzo często. każdy może wybrać co chce do takiej sałatki- stałe składniki to gyros i kapusta pekińska, a reszta dowolnie ja oprócz wymienionych składników dodaje pomidora i paprykę- jest bardziej kolorowo RE: Sałatka gyros. - pepe - 23-01-2012 00:52 Tylko ten majonez ^^ Ja trzymam się z dala od niego RE: Sałatka gyros. - komar - 26-01-2012 21:17 Hm pyszota jutro wypróbuję ten przepis. |