Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne
Szybkie pytania - Szybkie odpowiedzi - Wersja do druku

+- Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne (http://muscle-centre.pl)
+-- Dział: Kulturystyka i Fitness (/dzial-kulturystyka-i-fitness)
+--- Dział: Trening dla średniozaawansowanych i zaawansowanych (/dzial-trening-dla-%C5%9Bredniozaawansowanych-i-zaawansowanych)
+--- Wątek: Szybkie pytania - Szybkie odpowiedzi (/watek-szybkie-pytania-szybkie-odpowiedzi)

Strony: 1 2 3

RE: Szybkie pytania - Szybkie odpowiedzi - Ateles - 17-01-2012 23:27

Kwestia techniki i diety nie buduje według mnie żadnych wątpliwości, zaś trening, którego system stał się rutyną może być powodem stagnacji.

RE: Szybkie pytania - Szybkie odpowiedzi - Mr. Body - 17-01-2012 23:34

nie zgodzę się, mięśnie nie zaadoptują się do ćwiczeń po miesiącu czy dwóch, chyba że ktoś przez pół roku wykonuje te same ćwiczenia. Jeżeli ćwiczenie nie daje efektów, technika kuleje (*w ok.80 % przypadków). Najczęściej zbyt dużą pracę wykonują w ćwiczeniach inne partie niż partie ramion. Są same ćwiczenia wielostawowe więc nie ma podstaw do rozwoju (mówimy o początkujących), gdzie izolacje powinny przynieść równie dobry efekt

RE: Szybkie pytania - Szybkie odpowiedzi - łapa50cm. - 17-01-2012 23:41

sie wtrące , ja moim nowym uczniom Oczko , daje taki plan gdzie min.. jedno z cwiczen na dana partie np.. barki jest izolowane , reszta normalnie ,to jedno cwiczenie ma za obowiązek wycwicznie miesnia i w koncowej fazie mozna przejsc do cwiczen wielo stawowych

RE: Szybkie pytania - Szybkie odpowiedzi - BrotheR - 17-01-2012 23:56

najpierw wielostawowe, a potem dopiero izolacje... izolacje służą odciążeniu partii
antagonistycznych do danej partii w danym ćwiczeniu, mają takie fajne zadanie,
nie kształtują siły w takim stopniu jak wielostawowe, ale za to pięknie formują
mięsień, nadają mu kształt bo ruch jest powolny i prawdę mówiąc mocno pompujący Uśmiech
w miarę doświadczenie, nie zaawansowani, ale Kulturyści minimalizują ilość ćwiczeń wielostawowych
na rzecz izolacji, dla początkujących nie ma to sensu bo mięśnie nie są dość duże do takiej
zabawy i pompowania, do tego początkujący ma znikome pojęcie o technice i jakimkolwiek
mind muscle... dlatego zaleca się im jak najwięcej ćwiczeń na wolnych ciężarach bo masy na tym
więcej zrobią i się czegoś nauczą, do tego nie będą się obijać bo jak jest za dużo izolacji na partie
to odrazu rezygnują z treningu nóg... łapa dobrze robi, jedna izolacja na partie dla początkującego
starczy zdecydowanie Uśmiech

RE: Szybkie pytania - Szybkie odpowiedzi - 404c8 - 18-01-2012 00:01

Jakie ćwiczenie polecicie na nogi zamiast przysiadów (chwilowo nie mogę robić bo mam coś z kręgosłupem)?
do FBW

RE: Szybkie pytania - Szybkie odpowiedzi - łapa50cm. - 18-01-2012 00:05

maszyny tylko i marsz mozesz tez robic z hantlami w rekach

RE: Szybkie pytania - Szybkie odpowiedzi - BrotheR - 18-01-2012 00:32

problemy z kręgosłupem? ale jakiej natury?
rozumiem więc, że nie możesz dużych ciężarów dźwigać bo grzbiet będziesz normalnie trenował?
a więc wszelkiego rodzaju wykroki z hantlami, ja potrafię skatować całe nogi 20 paro kilowymi
hantlami, małe ale w tym sęk by nabrać umiejętności takimi trenować Uśmiech

RE: Szybkie pytania - Szybkie odpowiedzi - 404c8 - 18-01-2012 13:30

Jeszcze nie wiem dokładnie co mam z kręgosłupem, ale po 25 powinienem wiedzieć.Idąc dalej tym tematem chciałbym zapytać co na barki zamiast wycisku dać?Z prawym barkiem mam coś złego i strzela mi w nim przy podnoszeniu,widać też, że jest bardziej wbity w korpus. To nie wina rozgrzewki. MC też nie wiem czy robić teraz czy, dać jakiś zamiennik. Plan zejdzie na psy Smutny

RE: Szybkie pytania - Szybkie odpowiedzi - obmarek - 18-01-2012 17:25

Narazie nie dumaj o treningu tylko o zdrowiu bo kregosłup to nie paluszek u rączki. Trzymał bym sie cwiczen na siedząc !!! Zero martwych zero obciążen na kregosłup. Zadbaj pierw o to a pózniej o ciało.

RE: Szybkie pytania - Szybkie odpowiedzi - BrotheR - 18-01-2012 19:19

wszystko zależne od tego jaki on ma problem z tym kręgosłupem Uśmiech i czy to na pewno
kręgosłup jest problemem Uśmiech