Rozgrzewka by Piter16 - Wersja do druku +- Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne (http://muscle-centre.pl) +-- Dział: Kulturystyka i Fitness (/dzial-kulturystyka-i-fitness) +--- Dział: Fitness (/dzial-fitness) +---- Dział: Bieganie (/dzial-bieganie) +---- Wątek: Rozgrzewka by Piter16 (/watek-rozgrzewka-by-piter16) |
Rozgrzewka by Piter16 - Piter16 - 22-09-2012 12:25 Rozgrzewka była i będzie stałym elementem treningu. Pozwala przede wszystkim przygotować nasze całe ciało do treningu, wysiłku i zmniejszyć ryzyko wystąpienia kontuzji. Rozgrzewka powinna przede wszystkim obejmować partie mięśniowe jakie będziemy przerabiać w danym dniu. Każda rozgrzewka powinna trwać od 10 do nawet 25 min. W każdym takim wstępie do treningu powinniśmy uwzględnić ćwiczenia: rozgrzewające mięśnie, poprawiające krążenie, rozgrzewające stawy, ścięgna. Na koniec każdej wykonanej rozgrzewki zaleca się: Streching- rozciąganie mięśni. http://muscle-centre.pl/watek-rozgrzewka--1372 Główne zalety rozgrzewki: - Zwiększa wydajność serca, które szybciej pompuje naszą krew. - Rozgrzewa nasza mięśnie, dzięki temu możemy trenować efektywniej. - Zwiększa zapotrzebowanie tlenu, dzięki temu mamy go więcej transportowanego do między innymi naszych mięśni. Najczęściej popełniane błędy: - Zbyt krótka rozgrzewka - Źle dobrane ćwiczenia rozgrzewkowe - Ochładzanie temp. ciała w trakcie treningu - Zbyt duży ciężar - Nieodpowiednia technika - Brak koncentracji - Zły sposób odżywiania - Zły tryb życia RE: Rozgrzewka by Piter16 - maniak7000 - 22-09-2012 12:38 ostatnio wysyp artykułów w tej tematyce - dobrze się czyta i można się czegoś nauczyć RE: Rozgrzewka by Piter16 - Piter16 - 22-09-2012 12:45 Większość ludzi początkujących musi poznać pewne podstawy dzięki ! RE: Rozgrzewka by Piter16 - Krzyku - 22-09-2012 12:54 Cieszę się że ktoś się przyłączyć do tematu Bieganie Dzieki Piter leci REP RE: Rozgrzewka by Piter16 - Piter16 - 23-09-2012 10:06 Trzeba rozwijać dział RE: Rozgrzewka by Piter16 - Krzyku - 23-09-2012 12:05 No Dokładnie :-) heh ale dodałem plan treningowy i się nie zapisał bo nastąpiło przeciążenie oO chyba za długie te artykuły są RE: Rozgrzewka by Piter16 - Piter16 - 23-09-2012 19:28 Ja też tak miałem i wyskoczył mi błąd ale na szczęście dałem wstecz uratowując tym samym treść art |