W jakich produktach powinniśmy wybierać ? - Wersja do druku +- Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne (http://muscle-centre.pl) +-- Dział: Odżywianie (/dzial-od%C5%BCywianie) +--- Dział: Dieta (/dzial-dieta) +--- Wątek: W jakich produktach powinniśmy wybierać ? (/watek-w-jakich-produktach-powinni%C5%9Bmy-wybiera%C4%87) |
W jakich produktach powinniśmy wybierać ? - Piter16 - 26-09-2012 20:14 Białka - są to podstawowe elementy budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka oraz wielu związków takich jak: enzymy, hormony, przeciwciała. Białka regulują nasze procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju, zapewniając prawidłowy stan i funkcjonowanie naszego organizmu. Odpowiednie ilości białek decydują o normalnym wzroście i rozwoju człowieka, regeneracji wydalanych lub uszkodzonych tkanek. Białka są to związki wielkocząsteczkowe zbudowane są z aminokwasów. Istnieje około 20 aminokwasów, a 8 z nich, zwanych niezbędnymi lub egzogennymi, zawartych jest w białku pochodzenia zwierzęcego, które przyjmujemy w pożywieniu. Tylko niektóre produkty żywnościowe pochodzenia roślinnego zawierają 8 niezbędnych aminokwasów. dlatego też istotna jest różnorodność przyjmowanych pokarmów. ZAPOTRZEBOWANIE NASZEGO BIAŁKA W ZALEŻNOŚCI OD WIEKU Węglowodany - to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu. Węglowodany są zdrowe dla układu trawiennego, lecz konsekwencje ich nadmiernego spożywania są już dla organizmu bardzo niekorzystne ? zwłaszcza otyłość i cukrzyca, które pociągają za sobą kolejne, bardzo poważne schorzenia. Tłuszcze ? Zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla. Większość tłuszczów nie ma zapachu, jest nierozpuszczalna w wodzie i rozpuszczalnikach polarnych oraz dobrze rozpuszczalna w rozpuszczalnikach niepolarnych. Wszystkie tłuszcze są lżejsze od wody, odczyn tłuszczów jest obojętny. Ich stan skupienia zależy od tego, jakie reszty kwasowe tworzą cząsteczkę. Tłuszcze stałe zawierają nasycone reszty kwasowe o długich łańcuchach węglowych, natomiast tłuszcze ciekłe zawierają nienasycone reszty kwasowe (reszty, w których występują wiązania podwójne) lub reszty kwasowe o krótkich łańcuchach węglowych. Kwasy nienasycone występujące w naturalnych tłuszczach są izomerami cis. Większość tłuszczów to estry mieszane, czyli takie, które w cząsteczce zawierają różne reszty kwasowe. Jakie obrać priorytety ? Pozdrawiam źródła http://www.odzywianie.info.pl/Bialka.html http://pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82ka RE: W jakich produktach powinniśmy wybierać ? - Wqwerty - 26-09-2012 20:37 Witam. Ciekawie zrobione, ale jeden obrazek nie pasuje (przy tłuszczach drugi raz są węglowodany). RE: W jakich produktach powinniśmy wybierać ? - Piter16 - 26-09-2012 20:39 Dzięki Wielkie ! Już poprawione, a tak na marginesie zapraszam do przedstawienia się RE: W jakich produktach powinniśmy wybierać ? - maniak7000 - 26-09-2012 20:53 Piter16 - super, że dajesz tematy i się udzielasz ale przy takich opracowaniach podawaj źródła na podstawie, których pisałeś opracowanie (lub skąd przekopiowałeś) - wypadałoby przyjąć taką konwencję RE: W jakich produktach powinniśmy wybierać ? - Piter16 - 26-09-2012 21:21 Informację czerpałem z wielu źródeł i swoich materiałów Dane pochodzą ze stron gdzie każdy dowolnie może zmieniać po swojemu definicje, ale masz rację wstawię kod źródłowy dla świętego spokoju RE: W jakich produktach powinniśmy wybierać ? - maniak7000 - 26-09-2012 22:55 ogólnie internet jest dostępny dla każdego - w to nie wątpię działaj aktywnie RE: W jakich produktach powinniśmy wybierać ? - pepe - 26-09-2012 22:57 Wszystko fajnie, ale podaj źródło strony. RE: W jakich produktach powinniśmy wybierać ? - Bartek16 - 27-09-2012 22:17 Dobre |