Trening na masę od początku. - Wersja do druku +- Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne (http://muscle-centre.pl) +-- Dział: Kulturystyka i Fitness (/dzial-kulturystyka-i-fitness) +--- Dział: Trening dla Początkujących (/dzial-trening-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych) +--- Wątek: Trening na masę od początku. (/watek-trening-na-mas%C4%99-od-pocz%C4%85tku) |
Trening na masę od początku. - DonLegionX - 18-01-2012 20:43 Płeć: M Wiek: 22 Waga: 65 Wzrost: 170 Cel treningowy: masa/siła Staż treningowy na siłowni: 4 miesiące Uprawiane inne sporty: brak Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki): full osprzęt siłownia Dieta: bez mięsna, tylko ryby Przeciwwskazania medyczne (wady postawy, choroby, kontuzje): brak Zażywane suplementy: białko, BCAA Ostatnio przerabiany plan: split Wyniki w podstawowych ćwiczeniach [kg] (przysiad, klasyczny martwy ciąg, wyciskanie na ławce leżąc): przysiady - 67kg, wyciskanie na klatkę - 57kg Witam, jako że wciąż nie mogę dogadać się co do planu treningowego postanowiłem w tym temacie wyjaśnić kilka spraw i dojść w końcu do sensownego rozwiązania. 1. Gdy zaczynałem ćwiczyć ważyłem 55kg przy 170cm wzrostu mając przy tym 11% tkanki tłuszczowej (opieram się na wskazaniach wagi). Trening rozpocząłem nie mając na ten temat zbytniej wiedzy, plan ułożył mi mój kolega z pracy i był to klasyczny split 3x w tygodniu. Stosowałem wtedy dietę, zmiany w wyglądzie sylwetki były zauważalne gołym okiem, przede wszystkim plecy i barki się rozbudowały. W przeciągu 2 miesięcy treningu przytyłem z 55kg do 65kg i 14% tkanki tłuszczowej. Kolejne 2 miesiące do teraz zmarnowałem na próbach dopasowania idealnego dla mnie treningu, było zaczynanie od ogólnorozwojowego trwającego 2 tyg., później split 4x w tyg i na chwilę obecną 2-way split 3x tyg. Niestety przez ostatnie 2 miesiące nie stosowałem żadnej diety, moja waga i wyniki zatrzymały się w miejscu. 2. Wielu z Was było zaaferowanych tym iż jestem wegetarianinem i tutaj należy temat rozwinąć. Od Sylwestra postanowiłem uzupełniać dietę rybami jako źródło dobrego białka. Wbrew obiegowej opinii warzywa jem rzadko, mój codzienny jadłospis opiera się o owsiankę, jajka, twarożki, sery, makarony, ryż, ryby, sporadycznie kotlety sojowe, ziemniaki. Nie namawiajcie mnie do zmiany decyzji i nie podejmujcie dyskusji w tym temacie bo i tak się nie przekonam, mam o tym swoje zdanie i przy nim pozostanę. 3. były pytania dla czego nie chcę FBW. Ten trening wydaje mi się bardzo monotonny, split czy 2-way split ma bardziej zróżnicowane ćwiczenia. Jeśli jednak uważacie że to jednak najlepszy dla mnie trening to jestem w stanie już to przełknąć. Fajnie też by było napisać dla czego jednak ten FBW a nie 2-way split. 4. najsłabszymi u mnie mięśniami są mięśnie klatki (teraz już powoli coś się pojawia ale była płaska) i nóg (dłuższa jazda rowerem czy bieganie wykańcza mi właśnie nogi, nie płuca). 5. od przyszłego miesiąca zamierzam znów ostro wsiąść się za trening i dietę, dodatkowo w celach uzupełnienia białka w diecie zakupiłem białko Łowickie, regeneracyjnie BCAA a w celu uzupełnienia witamin i minerałów Vita-Min Multiple Sport Olimpa. I teraz najważniejsze pytanie do Was: Jak zacząć ćwiczyć od tego nadchodzącego miesiąca, trzymać się już tego 2-way split czy jednak przesiadka na FBW? Jeśli FBW to ile razy w tyg. i przez jaki okres? (chcę ćwiczyć do godziny 15, dowolna ilość i rozkład dni) Chciałbym żeby w treningu znalazły się wszystkie kompleksowe ćwiczenia jak MC, przysiady/wykroki, wyciskanie żołnierskie. Dodam że ćwiczeniem które najbardziej katuję moją klatkę są pompki na poręczach!!! i rozpiętki. Celem moim jest zdobycie masy oraz ew. siły choć tym mogę zająć się później. Proszę o wszelkie rady i pomoc. RE: Traning na masę od początku. - Mr. Body - 18-01-2012 20:51 Nie będę się wypowiadał na temat diety bo ten temat już był poruszany. FBW w systemie ABA. W treningach dzielonych również jest monotonia, ale częste zmienianie planu nie prowadzi do niczego. Cytat:najsłabszymi u mnie mięśniami są mięśnie klatki (teraz już powoli coś się pojawia ale była płaska) i nóg (dłuższa jazda rowerem czy bieganie wykańcza mi właśnie nogi, nie płuca).Nie ma się co oszukiwać, wszystkie partię są słabe. RE: Traning na masę od początku. - DonLegionX - 18-01-2012 22:15 Czy taki trening będzie dobry: A: przysiady ze sztangą wyciskanie na ławce poziomej wiosłowanie sztangą wyciskanie żołnierskie uginanie ramion ze sztangą wyciskanie francuskie hantli zza głowy wznosy na palcach ABS2 B: martwy ciąg pompki na poręczach podciąganie na drążku unoszenie talerzy/sztangielek na boki uginanie ramion ze sztangielkami z supinacją wyciskanie francuskie leżąc skłony ze sztanga na barkach (dzień dobry) ABS2 RE: Traning na masę od początku. - robo815 - 18-01-2012 22:33 Wyciskanie płasko zamień na ławke skośną,ABS zmień na dwa ćwiczenia-allachy w klęczkach na wyciągu +unoszenie nóg leżąc na ziemi lub ławce RE: Traning na masę od początku. - DonLegionX - 19-01-2012 00:14 czemu ABS2 zamienić na inne ćwiczenia? Przecież to świetny i efektywny trening, zwłaszcza dla osoby takiej jak ja która nie ma tkanki tłuszczowej na brzuchu. Lekko poprawiony i zmodyfikowany plan: A: przysiady ze sztangą 10/8/6 skłony ze sztanga na barkach (dzień dobry) 10/8/6 pompki na poręczach max/max/max wiosłowanie sztangą 10/8/6 wyciskanie żołnierskie 8/6/4 uginanie ramion ze sztangą 10/10 wyciskanie francuskie hantli zza głowy 10/10 wznosy na palcach 14/12 ABS2 B: wykroki ze sztangą 10/8/6 martwy ciąg 10/8/6 wyciskanie na ławce skośnej 8/6/4 podciąganie na drążku max/max/max unoszenie talerzy/sztangielek na boki 8/8/8 uginanie ramion ze sztangielkami z supinacją 10/10 wyciskanie francuskie leżąc 10/10 wznosy na palcach 14/12 ABS2 Co o tym myślicie? PS. Jestem całkowicie zielony jeśli chodzi o kwestie doboru ilości serii i powtórzeń, proszę o pomoc. MC wykonywać w tym przypadku na prostych nogach czy uginając kolana? RE: Traning na masę od początku. - Mr. Body - 19-01-2012 10:49 A Przysiad ze sztangą na barkach wiosłowanie jednorącz/ oburącz Wyciskanie skos + Military press Francuz Uginanie ze sztangą stojąc Wspięcia Brzuszki B Martwy Ciąg na prostych nogach podciąganie pompki na poręczach Arnoldki Prostowanie w opadzie tulowia (triceps) uginanie ramion ze sztangielkami z supinacją Wspięcia Brzuszki 3-4 serie po 12-15 powt. Do brzuszków się nie odniosę bo nigdy nie przykładałem do tego uwagi. RE: Traning na masę od początku. - DonLegionX - 19-01-2012 12:48 czemu plecy przed klatką? Może być na odwrót? I co Wy macie z tym "Military press", żyjemy w PL więc czemu nie po prostu wyciskanie żołnierskie?! Nie powinienem robić DD? Mam słaby prostownik grzbietu. No chyba że prostownik dobrze ćwiczy się przy MC i wiosłowaniu. 4 serie na duże partie, 3 serie na małe? Brzuszki są nieefektywne, zacząłem robić ABS2 i to jest dopiero wykańczalnia więc będę się jego trzymał. RE: Traning na masę od początku. - Vegeta - 19-01-2012 13:40 Trening zaczynamy zawsze od większych parti mięsniowych Grzbiet Nogi klata Ramiona co do DD jest to ćwiczenie bardzo obciążajace odcinek lędźwiowy więc lepiej rób MC na ugietych nogach RE: Traning na masę od początku. - DonLegionX - 19-01-2012 13:44 Zatem na ugiętych czy prostych? I jaka jest różnica między jednym a drugim jeśli chodzi o zaangażowane mięśnie? Jeśli mamy wyliczać która partia mięśniowa jest największa to jednak będą to nogi. Przysiady i MC wolał bym robić na początku. RE: Traning na masę od początku. - Vegeta - 19-01-2012 13:47 MC na ugietych nogach MC na prostych nogach angażuje mięsnie dwugłowe ud i prostowniki grzbietu możesz zacząc od przysiadów i potem MC |