Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Źródło żelaza
Autor Wiadomość
Offline
michał.k
ODŻYWIANIE


704
Liczba postów:

14-09-2011
Dołączył:

Reputacja:

....
Staż treningowy [ms]:

Kraków
Skąd:


Grupa: Ekspert
Post: #3
RE: Źródło żelaza
Masz dwa żelaza hemowe(zwierzęce) i niehemowe (rośline). Ale wchłaniane (w górnej części jelita) i tak w postaci niehemowej(czyli przemiana Fe3 do Fe2)
Główną role w tej redukcji bierze odgrywa kwas solny i Wit.C

Wchłanianie żelaza maleje kiedy spożywasz:
fityniny, kwas szczawianowy, tanina, fosforany, odczyn ph zasadowy, wapń i niektóre białka roślin
Zwiększają wchłanianie po wpływem:
Wit.C , aminokwasów, oraz czynnika który występuje w mięsie.

Oraz od polipeptydu który reguluje pobór żelaza z tresci pokarmowej, za sprawą hepacydyny(polipeptyd)
Najwięcej żelaza faktycznie jest w wątrobie, ale z racji że jest to narząd który ma za zadanie neutralizować toksyny, to często jest też nim obciążony, wiec nie zaleca się wliczać go do jadłospisu. Może stanowić urozmaicenie diety od czasu do czasu.
Ponadto wszystkie inne mięsa zawierają sporo żelaza(około20%),
Z niehemowych to: strączkowe/pietruszka(liście)/zboża orzechy ? przyswajalność na poziomie 1-5%



Temat znam dobrze bo robiłem prezentacje całkiem nie dawno
15-02-2012 13:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Wiadomości w tym wątku
Źródło żelaza - Gumiss - 15-02-2012, 12:03
RE: Źródło żelaza - łapa50cm. - 15-02-2012, 13:00
RE: Źródło żelaza - michał.k - 15-02-2012 13:31
RE: Źródło żelaza - łapa50cm. - 15-02-2012, 13:39
RE: Źródło żelaza - michał.k - 15-02-2012, 13:45
RE: Źródło żelaza - P3zemO - 18-02-2012, 22:49

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

4 gości

Skocz do:



Wróć do góryWróć do forów