michał.k
ODŻYWIANIE
.... Staż treningowy [ms]:
Grupa: Ekspert
|
RE: Źródło żelaza
Masz dwa żelaza hemowe(zwierzęce) i niehemowe (rośline). Ale wchłaniane (w górnej części jelita) i tak w postaci niehemowej(czyli przemiana Fe3 do Fe2)
Główną role w tej redukcji bierze odgrywa kwas solny i Wit.C
Wchłanianie żelaza maleje kiedy spożywasz:
fityniny, kwas szczawianowy, tanina, fosforany, odczyn ph zasadowy, wapń i niektóre białka roślin
Zwiększają wchłanianie po wpływem:
Wit.C , aminokwasów, oraz czynnika który występuje w mięsie.
Oraz od polipeptydu który reguluje pobór żelaza z tresci pokarmowej, za sprawą hepacydyny(polipeptyd)
Najwięcej żelaza faktycznie jest w wątrobie, ale z racji że jest to narząd który ma za zadanie neutralizować toksyny, to często jest też nim obciążony, wiec nie zaleca się wliczać go do jadłospisu. Może stanowić urozmaicenie diety od czasu do czasu.
Ponadto wszystkie inne mięsa zawierają sporo żelaza(około20%),
Z niehemowych to: strączkowe/pietruszka(liście)/zboża orzechy ? przyswajalność na poziomie 1-5%
Temat znam dobrze bo robiłem prezentacje całkiem nie dawno
|
|
15-02-2012 13:31 |
|