Ciasto:
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej mineralnej
1-2 łyżki stopionego masła, oliwy lub oleju
mała łyżeczka cukru
Nadzienie:
5 jajek ugotowanych na twardo
garść posiekanego szczypiorku
1 łyżka masła lub margaryny
1 czubata łyżka mąki
sól, pieprz
mleko
Przygotowanie:
Usmażyć naleśniki według przepisu na naleśniki klasyczne.
Jajka ugotowane na twardo obrać i drobno posiekać.
Masło stopić na małym ogniu,dodać mąke i zasmarzyć,nie rumieniąc, powoli dolać zimne mleko i podgrzewać stale mieszając do chwili gdy zasmażka zagęstnieje. Zdjąć z ogni, lekko ostudzić i wymieszać z posiekanymi jajkami i szczypiorkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smarować farszem usmażone naleśniki i zwijać w rulony.Ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania, skropić stopionym masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-15 min.
Można podać z dodatkiem surówki
Smacznego
Notatka od pepe, 12-02-2012 19:10:
Proszę o dodanie zdjęcia.