(18-02-2012 10:04)michał.k napisał(a): KuzKo
daj spokuj z ser białem i kurczakiem -ty masz jeść mieso czerwone
Tak jakby to było najzdrowsze mięso,jeżeli nie będziesz zmieniał mięsa co jakiś czas to rozwalisz sobie kichy,gdyż zawiera dużo fosfatów oraz kwasów, które wymagają obecności sodu i wapnia, by nerki mogły je wyeliminować, dlatego jego nadmiar w diecie grozi niedoborem tych pierwiastków. Sód i wapń to dwa minerały stanowiące zasadową rezerwę organizmu, mającą zrównoważyć nadmierną kwasowość. Sole sodu są ważne dla zdrowia ze względu na fakt, że stanowią istotny składnik krwi i limfy, utrzymujące równowagę sodowo-potasową. Konsekwencją nadmiernej utraty sodu i potasu jest nadciśnienie, zmniejszenie siły mięśni i bóle mięśniowe, zaburzenie gospodarki wodnej, wzrost przepuszczalności błon komórkowych. Utrata wapnia prowadzi do osteoporozy. Nadmiar czerwonego mięsa może doprowadzić też do niedoboru witaminy B6 i B3 oraz magnezu.