Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pojedyńcze pytania! Pytaj w tym temacie.
Autor Wiadomość
Offline
michał.k
ODŻYWIANIE


704
Liczba postów:

14-09-2011
Dołączył:

Reputacja:

....
Staż treningowy [ms]:

Kraków
Skąd:


Grupa: Ekspert
Post: #157
RE: Pojedyńcze pytania! Pytaj w tym temacie.
Macie budowę ziarna:

[Obrazek: 5fd24e447bc46ba0.jpg]
Bielmo= zawiera skrobię
Okrywa nasienno-owocowa = zawiera związki mineralne
Zarodek - białko

Typ mąki ? określa się ilość zawartych jest tam związków mineralnych czyli jeśli mamy mąkę typu 500 to mamy tam 0,5 g popiołu w 100g. Jeśli mamy make typu 2000 to mamy tam 2g popiołu.
Wyciąg z mąki - czyli z 100kg zboża otrzymujecie np.: 65kg maki a reszta to 35kg otręby, jeśli dodatkowo z tych 35% jeszczce wyodrębnicie 15kg mąki to macie make o wyciągu 65-80% .


Mąka im bardziej wyjałowiona(czyli np:450) to jest jaśniejsza stad nazwa białe pieczywo, jeśli masz bielmo razem z okrywą nasienno -owocową to mąka ma kolor ciemny(czyli typ 2000).

Najlepiej samemu robić wypiek chleba( można robić na zakwasie-polecam)
Podgrzewacie delikatnie mleko w garnku -dodajecie drożdże, cukier, sól- przyprószamy lekko mąką .
Przykrywamy garnek szmatka i odkładamy na około 30 minut do ciepłego miejsca.
Po tym czasie wbijamy jajko(ja dodaje tarta gałkę muszkatołowa dla korzennego zapachu i posmaku) i dodając stopniowo mąkę urabiamy ciasto, aż będzie łatwiej odchodziło od rąk. Po tym dodajemy nie całą łyżkę oliwy.
Teraz dodajemy wszystko co chcemy(np. suszone śliwki/otręby/płatki owsiane).
Całość w garnku znowu przykrywamy i na 15-20 minut do ciepłego miejsca.
Potem do pieca i macie gotowy chleb.
08-02-2012 17:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Wiadomości w tym wątku
RE: Pojedyńcze pytania! Pytaj w tym temacie. - michał.k - 08-02-2012 17:42

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Kostka kreatyna co po niej .pytania kiwala 37 24,644 29-01-2012 11:16
Ostatni post: kuba1000

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

33 gości

Skocz do:



Wróć do góryWróć do forów