Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
W jakich produktach powinniśmy wybierać ?
Autor Wiadomość
Offline
Piter16
Sezonowiec


232
Liczba postów:

19-09-2012
Dołączył:

Reputacja:

52
Staż treningowy [ms]:

Wrocław ( niedaleko pkp )
Skąd:


Grupa: Użytkownik
Post: #1
W jakich produktach powinniśmy wybierać ?
Białka - są to podstawowe elementy budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka oraz wielu związków takich jak: enzymy, hormony, przeciwciała. Białka regulują nasze procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju, zapewniając prawidłowy stan i funkcjonowanie naszego organizmu. Odpowiednie ilości białek decydują o normalnym wzroście i rozwoju człowieka, regeneracji wydalanych lub uszkodzonych tkanek. Białka są to związki wielkocząsteczkowe zbudowane są z aminokwasów. Istnieje około 20 aminokwasów, a 8 z nich, zwanych niezbędnymi lub egzogennymi, zawartych jest w białku pochodzenia zwierzęcego, które przyjmujemy w pożywieniu. Tylko niektóre produkty żywnościowe pochodzenia roślinnego zawierają 8 niezbędnych aminokwasów. dlatego też istotna jest różnorodność przyjmowanych pokarmów.

[Obrazek: scaled.php?server=607&filename=d...es=landing]

ZAPOTRZEBOWANIE NASZEGO BIAŁKA W ZALEŻNOŚCI OD WIEKU

[Obrazek: scaled.php?server=835&filename=a...es=landing]

Węglowodany - to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu. Węglowodany są zdrowe dla układu trawiennego, lecz konsekwencje ich nadmiernego spożywania są już dla organizmu bardzo niekorzystne ? zwłaszcza otyłość i cukrzyca, które pociągają za sobą kolejne, bardzo poważne schorzenia.

[Obrazek: scaled.php?server=20&filename=di...es=landing]

Tłuszcze ? Zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla. Większość tłuszczów nie ma zapachu, jest nierozpuszczalna w wodzie i rozpuszczalnikach polarnych oraz dobrze rozpuszczalna w rozpuszczalnikach niepolarnych. Wszystkie tłuszcze są lżejsze od wody, odczyn tłuszczów jest obojętny. Ich stan skupienia zależy od tego, jakie reszty kwasowe tworzą cząsteczkę. Tłuszcze stałe zawierają nasycone reszty kwasowe o długich łańcuchach węglowych, natomiast tłuszcze ciekłe zawierają nienasycone reszty kwasowe (reszty, w których występują wiązania podwójne) lub reszty kwasowe o krótkich łańcuchach węglowych. Kwasy nienasycone występujące w naturalnych tłuszczach są izomerami cis. Większość tłuszczów to estry mieszane, czyli takie, które w cząsteczce zawierają różne reszty kwasowe.

[Obrazek: scaled.php?server=833&filename=d...es=landing]


Jakie obrać priorytety ?

[Obrazek: scaled.php?server=38&filename=di...es=landing]


Pozdrawiam Uśmiech

źródła

http://www.odzywianie.info.pl/Bialka.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82ka

Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2012 16:45 przez Piter16.
26-09-2012 20:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Wiadomości w tym wątku
W jakich produktach powinniśmy wybierać ? - Piter16 - 26-09-2012 20:14

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości

Skocz do:



Wróć do góryWróć do forów