Macie budowę ziarna:
Bielmo= zawiera skrobię
Okrywa nasienno-owocowa = zawiera związki mineralne
Zarodek - białko
Typ mąki ? określa się ilość zawartych jest tam związków mineralnych czyli jeśli mamy mąkę typu 500 to mamy tam 0,5 g popiołu w 100g. Jeśli mamy make typu 2000 to mamy tam 2g popiołu.
Wyciąg z mąki - czyli z 100kg zboża otrzymujecie np.: 65kg maki a reszta to 35kg otręby, jeśli dodatkowo z tych 35% jeszczce wyodrębnicie 15kg mąki to macie make o wyciągu 65-80% .
Mąka im bardziej wyjałowiona(czyli np:450) to jest jaśniejsza stad nazwa białe pieczywo, jeśli masz bielmo razem z okrywą nasienno -owocową to mąka ma kolor ciemny(czyli typ 2000).
Najlepiej samemu robić wypiek chleba( można robić na zakwasie-polecam)
Podgrzewacie delikatnie mleko w garnku -dodajecie drożdże, cukier, sól- przyprószamy lekko mąką .
Przykrywamy garnek szmatka i odkładamy na około 30 minut do ciepłego miejsca.
Po tym czasie wbijamy jajko(ja dodaje tarta gałkę muszkatołowa dla korzennego zapachu i posmaku) i dodając stopniowo mąkę urabiamy ciasto, aż będzie łatwiej odchodziło od rąk. Po tym dodajemy nie całą łyżkę oliwy.
Teraz dodajemy wszystko co chcemy(np. suszone śliwki/otręby/płatki owsiane).
Całość w garnku znowu przykrywamy i na 15-20 minut do ciepłego miejsca.
Potem do pieca i macie gotowy chleb.