Jak będziesz czerpał węgle z wyrobów mącznych takich jak chleb to skończysz z metrem w pasie .
Wiesz co to indeks glikemiczny ? Jak nie to się zapoznaj
 
Wiem co to indeks glikemiczny 

 
To po co jesz chleb w takim razie ?
 
A co mam jeść , 4x dziennie makaron/ryż/kasza ?
 
Nie jestem zawodowym kulturystą 

 
Macie budowę ziarna:
![[Obrazek: 5fd24e447bc46ba0.jpg]](http://images35.fotosik.pl/1168/5fd24e447bc46ba0.jpg)
Bielmo= zawiera skrobię 
Okrywa nasienno-owocowa = zawiera związki mineralne 
Zarodek - białko 
Typ mąki ?  określa się ilość zawartych jest tam związków mineralnych czyli jeśli mamy mąkę typu 500 to mamy tam 0,5 g popiołu w 100g. Jeśli mamy make typu 2000 to mamy tam  2g popiołu.
Wyciąg z mąki  - czyli z 100kg zboża otrzymujecie np.: 65kg maki a reszta to 35kg otręby, jeśli dodatkowo z tych 35% jeszczce wyodrębnicie 15kg mąki to macie make o wyciągu 65-80% .
Mąka im bardziej wyjałowiona(czyli np:450) to jest jaśniejsza stad nazwa białe pieczywo, jeśli masz bielmo razem z okrywą nasienno -owocową to mąka ma kolor ciemny(czyli typ 2000).
Najlepiej samemu robić wypiek chleba( można robić na zakwasie-polecam)
Podgrzewacie delikatnie mleko w garnku -dodajecie drożdże, cukier, sól- przyprószamy lekko mąką .
Przykrywamy garnek szmatka i odkładamy na około 30 minut do ciepłego miejsca.
Po tym czasie wbijamy jajko(ja dodaje tarta gałkę muszkatołowa dla korzennego zapachu i posmaku) i dodając stopniowo mąkę urabiamy ciasto, aż będzie łatwiej odchodziło od  rąk. Po tym dodajemy nie całą łyżkę oliwy.
Teraz dodajemy wszystko co chcemy(np. suszone śliwki/otręby/płatki owsiane).
Całość w garnku znowu przykrywamy  i na 15-20 minut do ciepłego miejsca.
Potem do pieca i macie gotowy chleb.
 
swojski chlebek jest najlepszy na swiecie
 
mam pytanie co jest bardziej warte zakupu?
animal flex
lexit drink
czy moze glukozamina