Muscle-Centre.pl | Forum Kulturystyczne

Pełna wersja: Pojedyńcze pytania! Pytaj w tym temacie.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8
Nie raczej o zmianach których piszesz wiekszy wpływ bedzie miało białko, a raczej jego nadmiar
Własnie też tak myślałem Uśmiech
moje pytanie brzmi: mam pewien frapujacy mnie problem - czy osoba z b. mala zawartoscia tk. miesniowej (na nieudanej redukcji stracila bardzo duzo miesni, dodatkowo zakwasila organizm i to rowniez spowodowalo katabolizm) i spora iloscia tk. tluszczowej (1,64cm waga 67-68kg) moze zrobic dobra redukcje, czy jednak najpierw musi nabrac masy miesniowej, aby ulatwic spalenie tluszczu?
wiem, ze trudno odpowiedziec, nie znajac konkretnego przypadku, ale czy mozliwe jest w ogole odtluszczenie ciala, jesli masy miesniowej jest naprawde bardzo malo?
Nie musisz zadawać tego samego pyt na kilku forach , jeśli odp Ci została udzielona Uśmiech
Witam. Mam taki problem , za niedługo będę starał się pozbywać zbędnego tłuszczu , dietę mam ułożona , suplementacje również , ale nie mam nic policzonego i nie wiem jak to policzyć.
Jest ktoś chętny mi pomów albo wytłumaczyć jak to zrobić? Bardzo ważne dla mnie.
nie mam chęci i czasu na zabawę, ale nie mogłem się powstrzymać Uśmiech

masz dietę ułożona ale nie masz nic policzone.. to jak jest w końcu masz ją czy jednak na czuja ??

zacznij od zapotrzebowania kcal później przelicz to na bial/ww i tł. bilans
Ok słuchaj maniak7000 , widzę że to ogarniasz to może mi pomożesz Oczko

Patrz znalazłem 2 wzory :
Ten jest taki :
''1. Podstawową przemianę materii(BMR):
BMR = (9.99 X 60 (kg)) + (6.25 X 180 (cm)) - (4.92 X 20) + 5 = 1631 kcal
2. Kalorię spalone podczas aktywności fizycznej(TEA):
Trening siłowy - 3 x 45 min x 9 + EPOC(3 x (7% z 1631 = 114)) = 1558 kcal
3. Wynik z punktu 2 dzielimy przez 7(dni tygodnia) = 223 kcal
4. Sumujemy wyniki z punktu 1 i 3:
(BMR)1631 kcal + (TEA)223 kcal = 1854 kcal
5. Dodajemy NEAT:
1854 kcal + 900 kcal = 2754 kcal
6. Doliczamy efekt termiczny pożywienia (TEF)
2754 + TEF(10% z 2754 = 275) = 2754 + 275 = 3029 kcal ''

A ten taki :

''Należy jednak unikać drastycznego zmniejszenia ilości spożywanych kalorii.
Może to wywołać niepożądany efekt w postaci zwolnienia metabolizmu. Określenie pożądanego poziomu kalorycznego jest stosunkowo proste. Ogólnie rzecz biorąc, musisz pomnożyć wagę swojego ciała przez 2,2 a następnie przez 10, 11 lub 12 ( odpowiednio dla wolnego, umiarkowanego lub szybkiego metabolizmu), aby określić liczbę kalorii, które powinieneś spożyć w ciągu jednego dnia. Jeżeli chodzi o rodzaje żywności składające się na dzienny przydział kalorii, staraj się dążyć do takiego podziału głównych składników odżywczych, aby 55% kalorii pochodziło z węglowodanów, 30% z białka i 15% z tłuszczów.. Pamiętać należy, że każdy gram tłuszczu równa się 9 kaloriom, a każdy gram białka i węglowodanów to 4 kalorie
Aby zilustrować tę łatwą w zastosowaniu formułę posłużę się przykładem, przy założeniu współczynnika 2,2x 11
Przykład: Kobieta; docelowa waga 59 kg.
Docelowa waga 59 kg x wskaźnik kaloryczny 11x2,2= 1430 kalorii

1430 x ( 0,55) = 786 kalorii lub 196g węglowodanów

1430 x ( 0,30) = 429 kalorii lub 107g białka

1430 x ( 0,15) = 215 kalorii lub 24g tłuszczu''

Te przykłady oczywiście nie są do mojej wagi , tylko taki wzór.

Dieta jest ułożona , czyli co jeść o których porach , zostało tylko obliczenie.
Więc którym wzorem się posłużyć?
Z racji mojej pracy preferuje szybkie dania. co na szybki obiad polecacie?
Panowie mam takie pytanko. Jakie produkty powinno spożywać dziecko w wieku 10-11 lat, dodam że jest aktywne fizycznie( piłka siatkowa oraz normalne zajęcia w szkole). Chodzi mi o to żeby nie było później problemów ze stawami bo podobno przy treningach siatkarskich są one obciążone. Może jakieś suplementy diety ?
W tym wieku zbilansowana dieta, możesz czasami zwiększyć spożycie u niego produktów bogatych w kolagen elastynę - czyli możesz na przykład wykona domowa galaretkę żelatyna plus zmiksowane owoce(owoce dzikiej róży/czarna porzeczka/truskawki/kiwi/grejpfruty/cytryny/pomarańcze)- z racji z e te owoce są bogate w wit.C która posłuży do syntezy kolagenu , ponadto warto do diety wliczyć sery podpuszczkowe które są najlepszym źródłem wapnia spośród wszystkich produktów mlecznych.
Ponadto produkty mięsne/rybne/jajka- które są bogate w aminokwasy siarkowe które posłużą w odbudową/poprawienie struktur stawów /ścięgien itd. Również tłuszcze służą jako smarowidło w jamie stawowej

Oprócz tego oczywiście właściwa rozgrzewka przed każda aktywnością fizyczna Uśmiech

Pozdrawiam M.K
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8
Przekierowanie