Dieta redukcyjna - przykładowe rozpiski
Dieta redukcyjna (odchudzająca)
Celem tej diety jest zmniejszenie ciężaru ciała. Ma ona zastosowanie w leczeniu otyłości i nadwagi. W Polsce po 1989 roku pojawiło się mnóstwo diet, które mają pomóc osiągnąć ten cel. Niestety większość z nich to diety niedobre a często nieskuteczne. Dłuższe ich stosowanie doprowadza do niedoborów pokarmowych, niekorzystnych zmian w chemii organizmu, a nawet do groźnych chorób, np. gruźlicy (typowa choroba długotrwałego głodowania).
Dziennie powinno spożywać się 5-6 posiłków.
Zamieszczone poniżej rozpiski są przykładowymi.
1.Śniadanie : węglowodany (niski + wysoki IG) + białka + tłuszcze + warzywa
2. II Śniadanie: węglowodany (niski IG) + białka + tłuszcze + warzywa
3. Przedtreningowy: węglowodany (niski IG) + białka
TRENING
4. Bezpośrenio potreningowy: węglowodany (wysoki IG) + białka
5.węglowodany (niski IG) + białka
6. Kolacja: białka + tłuszcze
Przykładowy jadłospis:
Jadłospis nr 1
1. Śniadanie:
- Płatki owsiane
- Owoce
- Orzechy / migdały / oliwa z oliwek
- WPC / Jaja
2. II Śniadanie:
- Chleb razowy
- Szynka z piersi indyka / kurczaka
- warzywa
3. Przedtreningowy:
- ryż brązowy / kasza / makaron razowy
- pierś z kurczaka
- warzywa
TRENING
4. Potreningowy:
- ryż brązowy
- pierś z kurczaka/tuńczyk w wodzie/pierś z indyka
5. Kolacja:
- Twaróg / serek wiejski
- Oliwa z oliwek / orzechy / migdały
- Warzywa
Jadłospis nr 2
1.Śniadanie:
- Jajecznica
- Pieczywo razowe
- Warzywa
2. Kasza Kuskus
- Chuda wołowina
- warzywa
-oliwa z oliwek/orzechy/słonecznik
3.Przedtreningowy:
- ryż brązowy
- pierś z kurczaka
TRENING
4. Bezpośrenio potreningowy:
- Banan
- WPC
5. Obiad:
- Ryż brązowy
- Mięso z piersi indyka
- Warzywa
6. Kolacja:
- Łosoś / Makrela
Jadłospis nr 3
1. Śniadanie:
-omlet z jajek i płatków owsianych
2. II śniadanie:
- Pieczywo razowe
- Szynka z piersi indyka
- Warzywa
- Orzechy laskowe
3. Obiad:
- Łosoś/wołowina
-Ryż brązowy
- Warzywa
4. Przedtreningowy:
- Makaron razowy
- Chuda wołowina/panga/dorsz
TRENING
5.Bezpośrednio po treningu
-Banany + WPC
6. Kolacja:
-twaróg chudy
-oliwa z oliwek/olej lniany
Pamiętajmy, w dietach redukcyjnych nie chodzi o to by się głodzić! Umiejętne dobieranie składników, proporcje dostosowane do poszczególnych osób, sprawią że dieta okaże się sukcesem, znikną zbędne gramy, a nasza sylwetka będzie piękna!
Przydatne linki:
Zdrowe odżywianie
Odchudzanie Przewodnik
Dieta Dukana
Podstawowe informacje białko, węglowodany, tłuszcze
Indeks Glikemiczny
Powyższy artykuł jest własnością administracji Muscle-Centre.pl. Wszelkie kopiowanie bez pisemnej zgody właścicieli jest zabronione.
Opracował Dziadek Zespół Muscle-Centre.pl Forum Kulturystyczne.
Poprawki Marian Zespół Muscle-Centre.pl Forum Kulturystyczne.