| 
		Gucix96
		
			Sezonowiec
   
 
 
 Grupa: Przyjaciel Forum
 | 
			| RE: Gucix96 - DT w drodze po mase! 
 
				Dawno nie aktualizowałem dziennika, dziś dostałem dietę na 3000 kalori + gainier, aby bilans był na + w DT mutant mass 65gx2, DNT mutant mass 65gx1  Cytat:ADRIAN Wiek	15 lat
 Wzrost	173 cm (jednak się okazało mniej ^^)
 Masa ciała	60,5 kg
 BMI	20,5
 
 
 DIETA  3000 KCAL
 Godziny spożywania posiłków	Rodzaj posiłku	Podział kalorii
 7.00                                  	Śniadanie	        750 kcal
 10.30                           	II śniadanie 	450 kcal
 13.00	                                Przekąska       	300 kcal
 15.30                              	Obiad	                900 kcal
 19.00	                                Kolacja               600 kcal
 
 DZIEŃ PIERWSZY
 
 ŚNIADANIE ? 7.00
 
 Bułka z musem twarożkowo-pomidorowym:
 
 Bułki grahamki	140g ? 2 większe sztuki
 Masło	20g ? 2 czubate łyżeczki
 Sałata 	40g ? 4 liście
 Serek homogenizowany	75g ? ? opakowania
 Koncentrat pomidorowy 30%	20g ? 2 łyżki
 Pietruszka, liście	10g ? posiekana łyżeczka
 Cukier	2g ? ? łyżeczki
 Sól
 
 Wszystkie składniki połączyć. Doprawić do smaku. Zjeść z bułką.
 
 
 
 II ŚNIADANIE ? 10.30
 
 Jogurt naturalny 2% tłuszczu	300g ? 2 opakowania
 Otręby pszenne	30g ? 3 łyżki
 Jabłko 	250g ? 1 duża sztuka
 Migdały	30g ? 30 sztuk
 
 
 
 
 PRZEKĄSKA ? 13.00
 
 Sok wielowarzywny	500ml - opakowanie
 Banan 	250g ? 1 większa sztuka
 
 
 
 
 OBIAD ? 15.30
 
 Sałatka z kurczakiem i rodzynkami:
 
 Pierś kurczaka (bez skóry)	120g ? ? większej piersi
 Ryż brązowy gotowany	100g ? torebka
 Ananas, plastry	90g ? 3 plastry
 Mandarynki	100g ? 2 mniejsze sztuka
 Kapusta pekińska	200g ? ? większej
 Jogurt naturalny 2% tłuszczu	60g ? 4 łyżki
 Majonez light	10g ? łyżeczka
 Rodzynki suszone	20g ? 2 łyżki
 Oliwa z oliwek	24g ? 2 pełne łyżki
 Sól
 Pieprz
 Curry
 
 
 Pokroić kurczaka, przyrumienić na patelni na łyżeczce oliwy, potem udusić, ostudzić, połączyć z ryżem. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa, mandarynki, rodzynki i kapustę. Doprawić solą, pieprzem, curry. Polać sosem zrobionym z odtłuszczonego jogurtu i majonezu.
 
 
 
 
 KOLACJA ? 19.00
 
 Kanapka z sałatą, pomidorem, polędwicą i szczypiorkiem:
 
 Chleb żytni pełnoziarnisty	140g ? 4 grubsze kromki
 Masło	20g ? 2 czubate łyżeczki
 Sałata	40g ? 4 większe liście
 Pomidor	260g ? 2 średnie sztuki
 Polędwica z piersi kurczaka	80g ? 4 cienkie plasterki
 Szczypiorek	20g ? 2 posiekane łyżeczki
 
 
 
 
 
 DZIEŃ DRUGI
 
 ŚNIADANIE ? 7.00
 
 Płatki z mlekiem i jabłkiem:
 
 Mleko spożywcze 1,5% tłuszczu	500g ? 2 szklanki
 Płatki owsiane	60g ? 6 łyżek
 Otręby pszenne	30g ? 3 łyżki
 Musli 	40g ? 4 łyżki
 Słonecznik, nasiona	30g- 3 łyżki
 Jabłko 	250g ? 1 duża sztuka
 
 Do smaku można posypać cynamonem.
 
 
 
 II ŚNIADANIE ? 10.30
 
 Kanapka z serem żółtym, ogórkiem i koperkiem:
 
 Chleb pełnoziarnisty	105g ? 3 grubsze kromki
 Ser żółty	60g ? 3 cienkie plasterki
 Ogórek	150g ? 1 duża sztuka
 Koper ogrodowy	20g ? 2 posiekane łyżeczki
 Sałata	30g ? 3 większe liście
 
 
 
 PRZEKĄSKA ? 13.00
 
 Pestki dyni	30g ? garść
 Pomarańcza	500g ? 2 średnie sztuki
 
 
 
 
 OBIAD ? 15.30
 
 Ryba z warzywami:
 
 Dorsz świeży, filet bez skóry	170g ? 1 wielki filet
 Oliwa z oliwek	24g ? 2 łyżki
 Marchew	320g ? 4 średnie
 Pietruszka, korzeń	160g ? 2 większe
 Seler korzeniowy	100g ? ? dużego
 Przecier pomidorowy	30g ? 2 łyżki
 Ryż brązowy gotowany	100g ? woreczek
 Koperek	10g ? posiekana łyżeczka
 Sok z czarnej porzeczki	250g ? szklanka
 
 Rybę ugotować na parze lub w wodzie, posypać ziołami (czosnek, bazylia, sól, pieprz). Warzywa umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać oliwę, trochę wody, dusić do miękkości. Na koniec dodać przecier pomidorowy i przyprawy do smaku. Warzywa położyć na rybę. Zjeść z ryżem posypanym koperkiem.
 
 
 
 
 KOLACJA ? 19.00
 
 Bułka z szynką, rzodkiewką i koperkiem:
 
 Bułki grahamki	120g ? 2 średnie sztuki
 Masło 	20g ? 2 łyżeczki
 Szynka z indyka	80g ? 4 cienkie plasterki
 Sałata 	40g ? 4 większe liście
 Rzodkiewka 	100g ? 10 sztuk
 Koperek 	10g ? posiekana łyżka
 
 DZIEŃ TRZECI
 
 ŚNIADANIE ? 7.00
 Bułka z pastą z sera twarogowego i zieleniny:
 
 Chleb żytni pełnoziarnisty	175g ? 5 grubszych kromek
 Masło	25g ? 2,5 łyżeczki
 Sałata 	50g ? 5 większych liści
 Ser twarogowy chudy	70g ? 2 średniej grubości plastry
 Pietruszka, liście	5g ? ? posiekanej łyżeczki
 Szczypiorek	5g ? ? posiekanej łyżeczki
 Koperek	5g ? ? posiekanej łyżeczki
 Mleko spożywcze 1,5% tłuszczu	45g ? 3 łyżki
 Sok marchwiowy	250ml - szklanka
 Sól
 
 Ser przetrzeć przez sito, połączyć z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku. Można dodać również czosnek.
 
 
 II ŚNIADANIE ? 10.30
 
 Jogurt Activia do picia	300g ? większe opakowanie
 Otręby pszenne	30g ? 3 łyżki
 Migdały 	30g ? 30 sztuk
 
 
 
 PRZEKĄSKA ? 13.00
 
 Baton Snickers 	1 większa sztuka
 
 
 
 
 OBIAD ? 15.30
 
 Barszcz ukraiński:
 
 Buraki	400g ? 4 średnie sztuki
 Marchew	80g ? 1 średnia
 Pietruszka, korzeń	50g ? ? większej
 Seler korzeniowy	20g ? kawałek
 Ziemniaki 	400g ? 4 większe sztuki
 Pierś kurczaka (lub inne chude mięso)	100g ? ? mniejszej piersi
 Koncentrat pomidorowy 30%	5g ? łyżeczka
 Mleko spożywcze 1,5% tłuszczu	30g ? 2 łyżki
 Mąka	6g ? łyżeczka
 Olej słonecznikowy	12g ? łyżka
 Cukier	2g ? ? łyżeczki
 Pietruszka, liście	5g ? ? łyżeczki
 Koper ogrodowy	5g ? ? łyżeczki
 Ziele angielskie
 Sól
 
 
 Opłukane mięso pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej wody, dodać ziele angielskie i gotować pod przykryciem. Oczyszczone warzywa opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do podgotowanego mięsa, ugotować. Na końcu dodać, obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki, razem ugotować. Z mąki, mleka, oleju i koncentratu pomidorowego, sporządzić zawiesinę, wlać do ugotowanych warzyw, zagotować, doprawić solą i cukrem do smaku. Przed podaniem dodać posiekaną zieleninę.
 
 
 
 
 KOLACJA - 19.00
 
 Bułka z jajkiem, pomidorem i sałatą:
 
 Bułka grahamka	120g ? 2 średnie sztuki
 Masło	20g ? 2 łyżki
 Jajko gotowane	100g ? 2 sztuki
 Sałata	40g ? 4 większe liście
 Pomidor	260g ? 2 średnie sztuki
 Szczypiorek	10g ? posiekana łyżeczka
 
 
 
 
 
 DZIEŃ CZWARTY
 
 ŚNIADANIE ? 7.00
 
 Kanapka z serkiem Almette:
 
 Chleb żytni pełnoziarnisty	140g ? 4 grubsze kromki
 Margaryna	20g ? 2 łyżeczki
 Serek Almette	75 ? ? opakowania
 Sałata	40g ? 4 większe liście
 Ogórek 	150g ? 1 większa sztuka
 Koperek 	20g ? 2 posiekane łyżeczki
 
 
 
 II ŚNIADANIE ? 10.30
 
 Jogurt z morelami i otrębami:
 
 Jogurt naturalny 2% tłuszczu	300g ? 2 małe opakowania
 Otręby pszenne	30g ? 3 łyżki
 Morele suszone	50g ? 10 sztuk
 
 Morele pokroić na małe kawałeczki, wymieszać z otrębami i jogurtem.
 
 
 
 PRZEKĄSKA ? 13.00
 
 Orzechy włoskie	30g - garść
 Mandarynki	600g ? 6 średnich sztuk
 
 
 
 
 OBIAD ? 15.30
 
 Kebab z kurczaka z sosem czosnkowym:
 
 Pierś z kurczaka (bez skóry)	120g ? ? większej piersi
 Olej słonecznikowy	17g ? 1,5 łyżeczki
 Papryka czerwona 	130g ? 1 mniejsza sztuka
 Ogórek konserwowy	100g ? 2 mniejsze sztuki
 Kapusta pekińska	200g ? ? małej sztuki
 Kukurydza z puszki	50g ? 5 łyżek
 Ryż brązowy gotowany	100g ? woreczek
 Sok z czarnej porzeczki	250ml ? pełna szklanka
 
 Kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić przyprawą do grosa, obsmażyć z cebulą na łyżce oleju. Kapustę poszatkować, ogórka oraz paprykę pokroić w małą kostkę. Wszystko razem wymieszać z ryżem i polać sosem czosnkowym.
 
 Sos czosnkowy:
 
 Jogurt naturalny 2% tłuszczu	60g ? 4 łyżki
 Majonez light	5g - łyżeczka
 Czosnek 	15g - 2 średnie ząbki
 
 Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu i majonezu. Wszystko razem wymieszać, doprawiając solą i pieprzem.
 
 
 
 
 KOLACJA - 19.00
 
 Bułka z szynką, pomidorem i sałatą:
 
 Bułka grahamka	120g ? 2 średnie sztuki
 Masło	20g ? 2 łyżeczki
 Szynka z indyka	80g ? 4 cienkie plasterki
 Sałata	40g ? 4 większe liście
 Pomidor	260g ? 2 średnie sztuki
 Szczypiorek	20g ? 2 posiekane łyżeczki
 
 
 
 
 
 DZIEŃ PIĄTY
 
 ŚNIADANIE ? 7.00
 
 
 Płatki z mlekiem i jabłkiem:
 
 Mleko spożywcze 1,5% tłuszczu	500g ? 2 szklanki
 Płatki owsiane	50g ? 5 łyżek
 Otręby pszenne	30g ? 3 łyżki
 Musli 	60g ? 6 łyżki
 Jabłko 	250g ? 1 duża sztuka
 
 Do smaku można posypać cynamonem.
 
 
 
 
 II ŚNIADANIE ? 10.30
 
 Kanapka ze szprotkami:
 
 Chleb żytni pełnoziarnisty	105g ? 3 grubsze kromki
 Masło	20g - łyżki
 Sałata	30g ? 3 większe liście
 Masło extra	20g ? 2 łyżeczki
 Szprotka w pomidorach	75g ? ? opakowania
 
 
 
 
 PRZEKĄSKA ? 13.00
 
 Orzechy arachidowe	60g ? trochę ponad ? opakowania
 
 
 
 
 
 OBIAD ? 15.30
 
 Dorsz w sosie cynamonowym:
 
 Dorsz świeży, filety bez skóry	170g ? 1 wielki filet
 Marchew	80g ? 1 średnia sztuka
 Pietruszka, korzeń	20g ? ? średniej
 Seler korzeniowy	10g ? kawałek
 Mleko spożywcze 1,5% tłuszczu	30g ? 2 łyżki
 Olej słonecznikowy	12g - łyżka
 Mąka	6g ? łyżeczka
 Bułka tarta	3g ? ? łyżeczki
 Pietruszka, liście	5g ? ? posiekanej łyżeczki
 Ryż brązowy gotowany	100g ? torebka
 Marchew 	240g ? 3 średnie sztuki
 Słonecznik 	20g ? 2 łyżki
 Sok grejpfrutowy 	250ml ? pełna szklanka
 Cynamon
 Sól
 
 Oczyszczone warzywa opłukać, pokroić w plasterki, włożyć do rondla. Na warzywach ułożyć opłukany filet z dorsza, wlać gorącą wodę, posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowany filet delikatnie wyjąć z rondla. Płyn przecedzić do rondelka, podprawić zawiesiną z mąki, mleka i oleju, zagotować, doprawić solą, pieprzem ziołowym ni cynamonem do smaku. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem, posypać tartą bułką, przykryć zapiec. Umyte i obrane marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać ze słonecznikiem. Zjeść z ryżem.
 
 
 
 
 
 KOLACJA - 19.00
 
 Sałatka z ziemniaków - ziołowa:
 Chleb graham	90g ? 3 średnie kromki
 Masło	20g ? 2 łyżeczki
 Ziemniaki (średnio) gotowane	300g ? 3 większe sztuki
 Pietruszka, liście	10g ? posiekana łyżka
 Pomidor	200g ? 1 większa sztuka
 Sok z cytryny	10g - łyżka
 Jogurt naturalny 2% tłuszczu	30g ? 2 łyżki
 Cukier	1g - szczypta
 Szałwia (najlepiej świeża)	5g ? posiekana łyżeczka
 Bazylia (najlepiej świeża)	5g ? posiekana łyżeczka
 Pieprz ziołowy
 Sól
 
 Umyte ziemniaki ugotować w skórkach, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z posiekanymi ziołami, zieloną pietruszka i przyprawami, dodać do ziemniaków, wymieszać. Obłożyć ósemkami pomidora uprzednio sparzonego i obranego ze skórki.
 
 
 
 DZIEŃ SZÓSTY
 
 ŚNIADANIE ? 7.00
 
 Pasta z sera twarogowego, rzodkiewki i koperku:
 
 Chleb Graham	140g ? 4 grubsze kromki
 Masło	20g ? 2 łyżeczki
 Sałata 	40g ? 4 większe liście
 Ser twarogowy chudy	70g ? 2 średniej grubości plastry
 Rzodkiewka (starta bez skórki)	100g ? 10 sztuk
 Koperek	5g ? ? posiekanej łyżeczki
 Mleko spożywcze 1,5% tłuszczu	45g ? 3 łyżki
 Sok marchwiowy	250ml - szklanka
 Sól
 
 Ser przetrzeć przez sito, połączyć z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku.
 
 
 
 
 
 II ŚNIADANIE ? 10.30
 
 
 Activia do picia	300g ? większe opakowanie
 Otręby pszenne	30g ? 3 łyżki
 Migdały	30g ? 30 sztuk
 
 
 
 
 
 PRZEKĄSKA ? 13.00
 
 Pieczone jabłko z miodem:
 
 Jabłko	500g ? 2 większe sztuki
 Miód pszczeli	30g ? 3 łyżeczki
 Cynamon
 
 Jabłko umyć i wydrążyć gniazdo nasienne. Do środka włożyć łyżeczkę miodu. Posypać cynamonem lub mielonym imbirem. Wstawić do piekarnika.
 
 
 
 OBIAD ? 15.30
 
 Kurczak w sosie pomidorowo-pieczarkowym:
 
 Pierś kurczaka (bez skóry)	120g ? ? większej piersi
 Pomidor	390g ? 3 średnie sztuki
 Koncentrat pomidorowy 30%	15g ? 1 łyżka
 Pieczarka uprawna, świeża	300g ? 3 szklanki posiekanych
 Czosnek	7g ? 1 ząbek
 Makaron razowy	200g ? 10 łyżek ugotowanego
 Masło	10g ? łyżka
 Sok pomarańczowy	250ml ? pełna szklanka
 Pieprz ziołowy
 Sól
 Tymianek
 Słodka czerwona papryka
 Oregano
 Listki bazylii
 
 
 Obrane i pokrojone w talarki pieczarki udusić na 1 łyżce masła. Można posolić. Pokrojony filet z kurczaka posolić, posypać pieprzem i wymieszać z 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki. Kurczaka rozłożyć w pokrywie od naczynia żaroodpornego, na folii aluminiowej, jednowarstwowo. Zakryć folią, upiec. Pieczarki przełożyć na talerzyk. Na tej samej patelni udusić pokrojonego pomidora. Dolać 3/4 szklanki zimnej wody i wymieszać z koncentratem. Dusić do miękkości. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na małym ogniu kilka minut. Dodać przyprawy oraz bazylię. Na koniec wrzucać pieczarki. Po minucie zdejmujemy z ognia. Zjeść z makaronem.
 
 
 
 
 KOLACJA ? 19.00
 
 Sałatka z kukurydzy i groszku:
 
 Bułki grahamki	100g ? 2 średnie sztuki
 Masło	20g ? 2 łyżeczki
 Kukurydza konserwowa	50g ? 5 łyżki
 Groszek zielony	50g ? 5 łyżki
 Jabłko	50g ? ? mniejszego
 Majonez light	5g ? łyżeczka
 Jogurt naturalny 2% tłuszczu	15g ? łyżka
 Ser żółty	20g ? 1 cienki plasterek
 Sałata	60g ? 6 większych liści
 Cukier 	1g - szczypta
 Sok z cytryny	10g - łyżka
 Sól
 
 
 
 
 
 DZIEŃ SIÓDMY
 
 ŚNIADANIE ? 7.00
 
 Sałatka z jajkiem z płatkami migdałowymi:
 
 Chleb żytni pełnoziarnisty	140g ? 4 grubsze kromki
 Jaja gotowane	100g ? 2 sztuki
 Sałata	50g ? 5 większych liści
 Jogurt naturalny 2% tłuszczu	60g ? 4 łyżki
 Marchew	40g ? ? średniej
 Rzodkiewka	40g ? 4 sztuki
 Groszek zielony	40g ? 4 łyżki
 Migdały, płatki	20g ? 2 łyżki
 Sok z cytryny	10g - łyżka
 Koper ogrodowy	5g ? ? posiekanej łyżeczki
 Pietruszka, liście	5g ? ? posiekanej łyżeczki
 Szczypiorek	5g ? ? posiekanej łyżeczki
 Sól
 Pieprz ziołowy
 
 
 Jajko i rzodkiewki pokroić, sałatę porwać na kawałki. Marchew pokroić obieraczką do warzyw wzdłuż na cienkie paski. Jogurt wymieszać z przyprawami, ziołami, zieleniną i sokiem z cytryny. Rzodkiewkę wymieszać z marchewką i groszkiem, wyłożyć na liście sałaty, dodać jajka i polać sosem. Gotowa sałatkę posypać płatkami migdałowymi.
 
 
 
 
 II ŚNIADANIE ? 10.30
 
 Jogurt naturalny 2% tłuszczu	300g ? 2 małe opakowania
 Truskawki mrożone	450g ? opakowanie
 Otręby pszenne	30g ? 3 łyżki
 
 Do wyboru: truskawki można albo rozgnieść i wymieszać razem z jogurtem i otrębami (można też użyć do tego blendera) lub po prostu polać je jogurtem.
 
 
 
 
 PRZEKĄSKA ? 13.00
 
 Mandarynki 	600g ? 6 średnich sztuk
 Orzechy laskowe	20g ? 20 sztuk
 
 
 
 
 OBIAD ? 15.30
 
 Zupa pomidorowa zabielana z ryżem:
 
 Pierś kurczaka (bez skóry)	120g ? ? większej piersi
 Marchew	80g ? 1 średnia sztuka
 Pietruszka, korzeń	40g ? ? większej
 Seler korzeniowy	20g - kawałek
 Pomidor	390g ? 3 średnie sztuki
 Mleko spożywcze 1,5% tłuszczu	60g ? 4 łyżki
 Mąka	6g ? ? łyżeczki
 Olej słonecznikowy	12g ? łyżka
 Cukier	1g ? szczypta
 Pietruszka, liście	5g ? posiekana łyżeczka
 Ryż brązowy gotowany	100g ? woreczek
 Sok z czarnej porzeczki	250ml ? szklanka
 Sól
 
 
 Umyte, obrane, opłukane i rozdrobnione warzywa zalać gorącą wodą, ugotować wywar. Pomidory umyć, pokroić na cząstki, rozgotować, przetrzeć, połączyć z wywarem z warzyw, zagotować. Z mąki, oleju i mleka sporządzić zawiesinę, wlać mieszając na gotujący się wywar, zagotować. Dodać sól i cukier do smaku. Zjeść z ryżem. Przed zjedzeniem posypać zieloną pietruszką.
 
 
 
 
 KOLACJA ? 19.00
 
 Kanapka z polędwicą, ogórkiem i sałatą:
 
 Chleb żytni pełnoziarnisty 	120g ? 4 średnie kromki
 Masło	20g ? 2 łyżeczki
 Szynka z indyka	80g ? 4 cienkie plasterki
 Ser żółty	20g ? cienki plasterek
 Sałata	20g ? 2 większe liście
 Ogórek kwaszony	150g ? 3 średnie sztuki
 
Co sądzicie o tej diecie ?  
 ![[Obrazek: 03056937982966915404.jpg]](http://iv.pl/images/03056937982966915404.jpg) 
Pomogłem ?Kliknij ikonkęKod:
 http://muscle-centre.pl/watek-gucix96-dt-w-drodze-po-mase
 ![[Obrazek: postbit_reputation.gif]](http://muscle-centre.pl/images/thecure/polish/postbit_reputation.gif)   |  |