RE: Dieta białkowa.
Koledzy z podstaw zywienia powinniscie wiedziec ze 1g białak, aby w pełni został zagospodarowany potzrebuje 24Kcal pochodzenia weglowodanowego czy te tłuszczowego, w przypdku gdy ta ilosć nie jest dostarczona, dochodzi do "rozkłau" białek w celach energetycznych.
Stąd też warto zwrócić uwagę dlaczego, przy SSA/INSY/IGH zwieksza się dawke białka, nie ma ona celu tylko i wyłącznie budulcowego ale równiez potzrebna do glukogenzy(utzrymanie minimalnej dawki glukozy we krwi). Jesli nie wiezrycie to zapraszam do szpitala, popytajcie ludzi którzy byli na wspomaganiu i teraz czekają na przeszczep ktoregos z organów. Popytajcie jak wyglądał ich dieta?Ilosci poszczególnych składników, a już szczególnie białek?
?zakwaszenie organizmu, powstawanie wolnych rodników acetylowych w watrobie, itd.
Lekarze medycyny sportowej/dietetycy sportowi zalecają spozycie 1,2g na kilogram masy ciała bialka, dawki 2g w ich mniemaniu sa dawkami zabujczymu i ja popieram ich zdanie, twierdząc ze wszystko co w nadmiarze bedzie szkodzic(Kulturystyka to nic zdrowego).
Jesli zagladniemy do ksiązki ("Kulturystyka. Metody treningu, żywienia, odnowy biologicznej) to mozna tam znaleśc dawki na poziomie 1,7g-2g nkmc.
Wydaje mi sie ze to są takie optymalne dawki.
Dalej trzeba wziąsc pod uwage typ budowy(endomorfik/mezomorfik/ektomorfik), nie ma sensu ładowąć tyle białka w osobe o szybkiej przemianie materii co u otyłego, bo będzie to tylko utrudniało budowe masy miensiowej.
|